Wednesday, December 31, 2008

Salam Hijrah..Salam tahun Baru..Salam exam

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

Dekat2 nak exam ni, tak sempat lah nak tengok2 blog ni. Cuma nak ucap salam hijrah kepada pembaca2 blog ni dan seluruh umat Islam. Dan juga selamat tahun baru (takde signifikan pun, berbanding tahun baru hijrah). Aku teringat satu ulasan oleh seorang ustaz tentang peristiwa hijrah. Kenapa umat Islam Mekah sanggup meninggalkan Mekah untuk ke Madinah, walaupun amal di Mekah ganjarannya 100000 berbanding di Madinah dengan 1000 ganjaran. Apa maksudnya? Jika mereka ingin menambah pahala, pastinya mereka tidak akan berhijrah. Jadi, apa faktornya? Nanti akan dihuraikan sedikit sebanyak

then, i want to wish 'good luck' for all my friends that will have end block examination this Monday till Wednesday. Hope all of us will pass the exam, insya Allah. Doakan kami ye.

Satu lagi, nak ucap tahniah kepada tenteikuuraa system implemented in our XII batch that is currently used widely, not only for academic purposes but also for tazkirah purposes. For example, yesterday, a SMS remind us about our Muslims in Gaza. So, all members of the batch will be updated with the important issues in our Muslims community .Keep up with that good thing!.

Lastly, doakan saudara kita di Palestin. Info terkini, 370 syahid dan lebih 1700 cedera. Hancur Israel! Lakukan Qunut Naziilah! Doakan banyak2 sebagai senjata kita!

Wassalam.

Monday, December 22, 2008

Selamat Pulang


BismiLlaahi Wal HamduliLlaah

Pada malam 18 Disember yang lalu, kedua-dua mertua (ayah dan mak) selamat pulang selepas menunaikan ibadah Haji selama 40 hari. Alhamdulillah. Moga-moga mak dan ayah mendapat haji yang mabrur.

Ada beberapa kisah di tanah haram yang mak kongsikan sebagai pengajaran untuk kami semua. Antaranya, bagaimana pentingnya kita menjaga hati daripada mengkritik / menghina sebarang perkara yang kita tidak suka, kerana ia sebenarnya adalah ujian dari Allah samada untuk menghapuskan dosa ataupun sebagai kaedah penyucian jiwa, tarbiyyah dariNya. Antaranya, bagaimana seorang jemaah yang berleter kerana ada lalat di carpet solat yang agak berbau. Lalu sepanjang dia berada di situ, lalat mengerumuninya sebagai balasan dek tidak menjaga hati dan lidah.

Nampak macam simple, tapi itulah sebenarnya hati kita semua, termasuklah aku. Hati yang tidak dijaga pastinya akan dapat diperhatikan melalui pertuturannya.

Wallahu'alam.

Tuesday, December 16, 2008

Congratulation, My Friends.



BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

i just want to congratulate the committee for our Medical Student Family Day on previous weeked, 14 Dec 2008. Although we didn't completely play all the games as stated in the schedule due to the heavy rain, but we gain a lot of things actually from the programme.

The most important thing is, we get to know our senior medical students, although not all, but some is better then nothing. Kaedah dalam Islam, 'kalau tak boleh buat semua, jangan tinggal semua'. Kalau tak dapat kenal semua pun, dapat kenal beberapa orang pun kira dah berjaya lah. Mana boleh kenal semua dalam masa 2-3 jam main kan.


Last, thanks for our organizing committee, especially our sport & rec bureau and also other bureaus that had given their contribution to make this event success. Learn from any mistake.
Wassalam.

Sekadar Perkongsian

BismiLlaahi Wal hamduliLlaah..

Just now, i was giving a short tazkirah in my class about the relationship between brothers and sisters. I have no intention to offense anybody or to underestimate those who have already had a couple.

1. Point pertama tentang penjagaan dalam bab mesej SMS. Perkara ini sangat bahaya jika tidak dikawal sebaiknya kerana melalui mesej, macam2 prognosis yang akan berlaku. Kita boleh ajak dating hanya melalui SMS. Bergurau pun guna SMS. Aku akui, sukar bagi pasangan yang belum berkahwin untuk control SMS, but try to protect from harmful prognosis in the future.

2. Aku menyentuh tentang apa yang aku belajar di SHAMS tentang batas dan cara berhubung antara bro & sis. Aku bukan bermaksud untuk menghukum bahawa cara berhubung yang biasa kita buat sekarang ini tidak selari dengan syarak. Dan aku bukan juga mengajak rakan2 untuk implement cara tersebut, kerana ia hanyalah pendidikan awal yang aku terima, basic understanding, bentuknya adalah protective. Macam mak ayah tak bagi anak2 kecik dia kuar mandi pantai ngan kawan2. Tak boleh ke nak mandi pantai? Boleh, tapi basic understanding nya, mandi pantai kena hati-hati, jaga-jaga sebab prognosisnya boleh bawa maut, lemas.

So, Apa yang aku cuba sampaikan adalah, kita perlu mempunyai asas dan kefahaman yang kukuh tentang batas perhubungan bro & sis supaya kita boleh jaga diri daripada fitnah pada hati. Aku pun kalau berbincang or bercakap dengan sister, cakap berdepan je, biasa je. Cumanya, aku sentiasa pastikan diri aku aware bahawa muamalat kena jaga, jika ada something yang aku rasa tak selesa, maka aku tahu apa yang perlu aku buat. Pointnya? Pastikan ada asas yang kukuh dalam bab muamalat bro & sis.

3. Point ketiga, tentang perkahwinan. Aku tahu, ramai juga di kalangan rakan2ku yang ingin menamatkan zaman bujang, tapi ibu bapa tak izin. Apa yang boleh buat? Dalam Quran sebut, apabila kamu berazam (berusaha), maka bertawakkal lah kepada Allah. Jika niat betul, solat dan doa banyak2, tawakkal, dan Allah akan buka jalan mengikut ilmuNya yang maha Luas.

So, maaf jika ada yang terasa. I'm quite nervous actually and i not fully prepared to talk about that issue. Take it as a sharing moment from me. Sorry.

Wallahu'alam.

Thursday, December 11, 2008

Nak Kahwin. Nak Bagi Anak Bini Makan Pasir??..



BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

Tak tahulah nak tulis tentang apa. Kadang2 rasa malas gak nak menulis ni. Tapi tiba2 teringat pertanyaan sesorang tentang cara aku menguruskan bab perbelanjaan family. Maklumlah, mana kerja lagi. Tengah belajar, ada anak pulak tu.

1. Sebelum aku melangkah ke gerbang perkahwinan, dari awal lagi aku didik hatiku untuk yakin sepenuhnya bahawa rezeki datangnya dari Allah. Sebab itu dalam buku Al-hikam ibn 'Atho'iLlah ada menyebut, "jangan kamu ambil sebarang pemberian manusia hinggalah hatimu benar-benar meyakini bahawa ia adalah pemberian Allah untuk kamu". Begitu juga tentang ayat Quran yang menyebut,"Dan kahwinilah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui." (Surah an-Nur : 32)

Maka latihlah diri untuk terus-menerus meyakini bahawa rezeki itu dari Allah, dan terimalah setiap nikmat dengan hati yang benar yakin bahawa ia adalah kurniaan Allah, manusia hanyalah sebagai perantara. Cuba renungkan pesan Rasulullah s.a.w kepada kita, "Rasulullah s.a.w. telah bersadba: Barangsiapa yang tidak beristeri kerana takutkan kepapaan maka dia bukan dari golongan kami." (Hadis riwayat Abu Mansur al-Dailami dari Abu Said). Jadi, didiklah sebaiknya hati untuk memastikan iman kita benar terhadap Allah yang memberi rezeki.

2. Aku tidak bekerja, maka tidak ada sumber pendapatan pun. Situasi aku mungkin banyak berbeza dengan orang lain. Buat masa sekarang, perbelanjaan urusan perkahwinan aku sebenarnya diuruskan oleh mama dan baba. Duit untuk beli kereta pun pinjam duit baba juga. Duit simpanan aku insyaAllah mencukupi selepas 5 tahun untuk bayar kereta iswara ni. Kereta ni pun rezeki jugak, dapat yang murah dan masih baik keadaannya. Duit simpanan ni letak dalam saham Felda sebenarnya, join mama punya saham. So, biar 5 tahun, cukup untuk bayar kereta ni. So, banyakkan menabung, insya Allah tenang masa depan dari gangguan kewangan.

3. Dalam Quran, Allah banyak menyebut bahawa Dia tidak suka orang yang berlebih-lebih, melampau-lampau, boros, mengikut perangai syaitan yang suka membazir dan terlalu mengejar dunia. Ada ayat Quran yang menyebut," rebutlah apa yang disediakan oleh Allah untuk akhiratmu, dan jangan kamu lupa nasib (keadaan) mu di dunia". So, prinsip ini merupakan prinsip yang sangat efektif untuk memastikan kita tidak terhimpit dengan masalah kewangan. Aku sangat-sangat kurang bab nak belanja-belanja ni. Time belajar kat DQ, aku sangat2 kurang makan kat cafe atau membeli di kedai. Ada orang kata, ni kedekut, tak beli makanan. Ya. Aku terima. Dan aku ingat nasihat seorang abang, kita kena buat bajet untuk diri sendiri, dan sekali sekala bolehlah nak belanja orang. Maybe boleh nak beli apa2 yang special time hari lahir ke, hari raya ke, tapi pastikan kita ikut bajet yang kita buat. Buat masa sekarang, aku dan isteri boleh simpan RM300 sebulan hasil penjimatan dalam bab makan, pakaian, alat-alat lain dan lain-lain lagilah. Baju yang ada, selagi elok, pakailah ia.

Mudahkan citer, buat bajet bulanan, belanja bukan ikut nafsu, dan muhasabah perbelanjaan di akhir bulan. InsyaAllah boleh urus kewangan dengan baik. Sumber pendapatan tambahan? Sedang di fikirkan lagi. huhu. Sebab setakat ni sebenarnya duit biasiswa cukup untuk tampung kehidupan harian kami berdua. (Makan RM100, Pengasuh RM200, Petrol Rm200, Barang Iffah RM100, Elektrik, air, notes, Dll RM150, Lebihan RM50, Simpanan RM300).

Wallahu'alam.


Wednesday, December 10, 2008

Salam 'Eidul Adha.



BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

Jutaan ucapan syukur ku panjatkan kepada Nya yang telah memberikanku 1lagi peluang untuk menyambut sambutan eidul adha tahun ni. Dan syukur jua kepadaNya kerana memberikanku peluang untuk menyelesaikan ‘hutang’ ku yakni Aqiqah untuk anak perempuanku, Iffah Mardhiyyah.

Kali ini, aku berminat untuk berceloteh tentang isi khutbah jumaat yang aku dengar di Masjid Sura Lama pada minggu lepas, disampaikan oleh ustaz Saiful Bahri b Mamat.

Beliau menyentuh persoalan korban dan ertinya kepada mereka yang melaksanakan korban. Kisah utama yang menjadi asas kepada khutbah adalah kisah Nabi Ibrahim; peristiwa baginda meninggalkan Siti Hajar dan anaknya Ismail a.s. walaupun baru sahaja berjumpa setelah sekian lama berpisah.

Tatkala baginda berlalu meninggalkan Siti Hajar, dia bertanya kepada suaminya, ‘apakah ini arahan dari Allah?’. Baginda senyap tidak menjawab kerana hatinya pilu. Kemudian, Siti Hajar bertanya lagi sehinggalah tiga kali. Lalu Nabi Ibrahim menjawab, benar, ini perintah Allah. Siti Hajar menerima perintah ini tanpa membantah, melihat sahaja suaminya tercinta berlalu meninggalkan dia dan anak kecilnya, Ismail a.s di padang pasir.

Siapakah pada zaman ini yang mampu berbuat sedemikian? Apakah korban yang kita buat pada eidul adha memberikan erti dan kesan yang mendalam kepada jiwa kita? ATAUpun ia hanya terhenti setakat itu sahaja, setakat menyembelih dan melapah binatang korban, then give it to those in needs.

Berdasarkan kisah Nabi Ibrahim dan Siti Hajar tadi, erti pengorbanan yang ditunjukkan adalah berkorban untuk Allah, berkorban demi iman, berkorban demi agama Allah. Berapa ramai mereka yang korban lembu tapi menentang perintah Allah kerana tidak selari dengan keinginan nafsu mereka? Berapa ramai yang membutakan mata melihat kemungkaran berleluasa di merata tempat, hatta di UIAM yang ku cintai ini.

Berapa ramai pula yang berkorban wang untuk menunaikan haji di Makkah Al-Mukarramah tetapi pulang ke Malaysia, tetap menghalang usaha-usaha mendidik umat dengan kefahaman Islam sebenar? Berapa banyak pula usaha untuk menyesatkan masyarakat kita?

So, apa ertinya aku melaksanakan ibadah korban? Tepuk dada, tanya hati, kerana hati tidak pernah menipu. Apa yang kita rasai dalam hati, itulah kita.

Salam ‘Eidul Adha. Maaf atas salah dan silap. Salam Hijrah.

Wallahu’alam.


Fasobrun Jamiil..

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

Pada suatu post yang lalu, (orang yang gagal adalah orang yang tak bangkit dari kegagalan; bulan Jun); aku pernah menyebut sedikit sebanyak berkenaan tentang masalah aku dalam bab komunikasi. Tak ramai yang memahami keadaan diriku dan tak ramai yang tahu apa sebenarnya masalah aku.

Gambar ini merupakan cebisan pengalaman aku ketika bertemu dengan pakar psikiatri di HKL ketika aku masih berada di Darul Quran pada awal 2006, semester 3. Masih ku simpan buku tersebut. Beberapa orang sahabat mungkin perasan yang aku kerap ke KL dan nampak stress. Ada juga sahabat yang memang mengetahui apa masalah aku sejak di bangku Shams, contohnya Ashraf, Hakimi dan Azhan. Aku juga pernah mengenali mereka yang punyai masalah yang sama.

Aku taknak bercakap banyak tentang masalah ini, ia boleh diperjelaskan mengikut konsep ‘negative cognitive theory’. There are some psychological theories that try to explain this kind of problems and also the way to overcome it. But, theory may not absolutely true, some of them may affect some people and not for other people.

Apa yang aku pegang selama ini untuk menguatkan diriku? Kata-kata Allah dan Nabi s.a.w adalah ubat terhebat untuk aku hadapi masalah ini, yang sukar untuk difahami oleh mereka yang tidak menghadapinya kerana sifatnya abstrak.

Allah menyebut dalam Quran bahawa hamba-hambaNya diuji sesuai dengan tahap keimanannya. Maka, sebagai seorang hamba, aku tak boleh cakap yang aku tak patut diberikan ujian begini dan begitu, kerana hanya Dia yang mengetahui segalanya tentang hambaNya. Aku pun tidak mengerti hikmah yang terselit kerana tidak banyak ujian yang dapat kita tafsirkan hikmahnya dengan tepat sehinggalah kita bertemu dengannya.

Apa yang penting? Sabar, doa dan tawakkal. Orang yang gagal adalah orang yang tidak berusaha bangkit dari kegagalan.

"tidak akan ada satu pun ketentuan Nya melainkan penuh hikmah tersirat yang perlu di gali dengan sabar"
Wallahu’alam.

Saturday, December 6, 2008

Banyaknye Isu..

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

When i read the newspaper and also listening to news update in TV3 and Tv1, i'm always trying to give ny own opinion on the news. As so, there are a lot of issues to be thought and take the lessons from all news.

Banyak betul isu-isu terkini yang aku rasa nak tulis dan beri pendapat aku sendiri. Blog kan bermaksud 'buku log'. Apa-apa yang kita rasa nak luah or bagi pendapat, just do it as long as it is mithin the Islamic milieu. Jangan terlebih hingga menempah dosa free pulak.


1. Isu Pewaris ( ditunjangi oleh PPIM) yang menyokong penuh ISA dikekalkan.

Ketika satu perhimpunan aman, mereka melaungkan takbir untuk menunjukkan semangat mereka bagi mempertahankan 'keadilan' ISA. Pada forum mansuhkan ISA, mereka berhimpun secara aman di bahagian luar bar council dengan memakai baju 'kekalkan ISA'. Then, baca wawancara Harakah dengan Dr Maamor PPIM, tetap dengan pendirian menyokong ISA.

Aku bingung. Pelik. Tertanya-tanya. Kenapa PPIM berkeras menyokong Akta Zalim ini? Bukankah sudah banyak hujah yang menyatakan bahawa ia bercanggah dengan syariat Islam? Dr MAZA pernah menulis artikel menentang ISA. Tok Guru Nik Aziz sudah acap kali menghuraikan kebobrokan Akta ini. Why these people still want to defend it? Moga-moga perjuangan PPIM memartabatkan ekonomi Islam tidak akan dicemari dengan perkara ini.

2. Isu Pembalakan Hutan di UIA Kuantan.

Entah kenapa tiba-tiba heboh isu ni. Dalam berita menyebut, pencerobohan ini dilakukan oleh anak syarikat UIA sendiri, IIUM Properties Sdn. Bhd. Aku tak tahu siapa yang bersalah. Namun, apa yang bermain dalam fikiran, kemana duit jutaan ringgit hasil balak itu dilarikan? Siapa yang curi? Kenapa jabatan pertanian yang kat depan UIAM langsung tidak menyedari perkara ini? Pihak UIAM pula bagaimana? Apakah tidak ada pantauan langsung untuk memelihara balak ini? Bukankah ia akan digunakan untuk tujuan pembelajaran? Aku tak tahu. Hanya mempersoalkan. Moga-moga pesalah akan diberkas dan nama UIAM kembali dibersihkan.

3. Cubaan Bunuh Diri di KTerengganu.

Yang ni pun hangat apabila seorang perempuan naik ke atas bangunan untuk membunuh diri kerana kecewa dengan teman lelakinya. Berita disiarkan oleh saluran berita2 utama. Malu aku sebagai penduduk terengganu..huhu.

4. Bergaduh Merebut Teman Lelaki.
Yang ni pun diTerengganu jugak. Dua pelajar ini bertumbuk di kawasan belakang sekolah kerana marah akibat merebut pakwe. Hm. Apa nak jadi mereka ni. Entah mana hilangnya mahkota malu seorang wanita. Dahlah tengah pakai uniform sekolah. Depan2 orang pulak tu. Ingatlah pesan Rasulullah bahawa malu itu sebahagian daripada iman.

Banyak lagi isu sebenarnya, tapi tak payahlah tulis semua, cukuplah sekadar mengambilnya sebagai peringatan untuk menjalani kehidupan yang makin mencabar ini.

Wallahu'alam.

Thursday, December 4, 2008

Alhamdulillah, Selesai..



BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

Alhamdulillah, selesai sudah mini test pagi tadi. For those who is still lack of information with medical education system, actually mini test is a type of MCQ question, but it is also under negative marking system. Every question has a,b,c,d and e. So, for a question, if you get 3 rights and 2 wrongs, you will just get 1 mark. If 3 wrongs and 2 rights, no marks will be given to you. That's why some student that actually know a lots, sometimes do not get good result, due to attempting the doubtful answer.

Due to senior student, they explain that this negative marking system purposely implemented to instill the responsible attitude in a doctor. When someone become a doctor, in diagnosing a patient, he/she should not simply give a final diagnosis based on his/her doubtful understanding and information. It is better for he/she to find first, to prevent wrong and harmful treatment.

I hope, for this mini test, i and my wife will get better result than our block 1 result. Dalam Al-Quran Allah menyebut bahawa apabila kita sudah berusaha, maka serahkanlah kesudahannya kepadaNya. Ini adalah konsep yang cukup penting buat seorang Muslim kerana ia adalah bukti kehambaan dan keimanan kita kepadaNya.

Wallahu'alam.

Thursday, November 27, 2008

Mini Test Seminggu Lagi

BismiLlahi Wal HamduliLlah..

Dalam sedikit kesempatan masa yang ada ni, boleh jugak nak menulis jap. Aku akan menghadapi mini test pada 4 Dis nanti. Mini test akan support 20% marks for my end block exam. Last block, i had failed it and a lot of my friends also failed. Lecturers hope that we can do better in this 2nd block.

I hope, i'll pass it, insyaAllah. Pray for me.

Wassalam.

Saturday, November 22, 2008

You Better Than Us?..


BismiLllahi Wal HamduliLlaahi..

When i was elected to be given the responsible of being an asst. batch leader of our Medical Batch-12 students' organization. Thus, said to all my friends that it doesn't meant i'm better than them. Everyone of us has our own strength and weakness. Maybe i've something to be contributed to my friends in the asst. batch leader post, i don't have ability to manage entrepreneuer bureau as i lack of skills and knowledge for that post. Nobody is perfect. The most important thing is, we need to respect each other.

In the tazkirah session on last tuesday, i was again stressing the point that i'm not better than you if i give tazkirah in front. Giving tazkirah doesn't mean that i've done everything. It is just a reminder for me and my friends. Do we need to wait till we have succesfully done everything before we are qualified to give tazkirah? If so, nobody will give tazkirah and everybody will be far from our true life as a Muslim. I had stressed to them about the importance of tazkirah in our life.

I still remember the advice of my friend. He is studying in Madrasah Kubang Bujuk. He said, we give tazkirah not because we have done everything, but we want to done and get everything that we are able to. For example, we talk about the benefits of Qiyamullail, not because we have successfully make it as our routine but we want to make it as a routine, that's why we talk about it. I think, all of you have this experience: Anything that you always talk about, you will always remember it for a long time and it increases your effort to do or get it.

So, don't worry to give tazkirah and don't blame those who give tazkirah if you find something lack with their attitude. Maybe he/she still struggle to build the best attitude. Pray for each others, stay husnudzon.

Wallahu'alam.

Tuesday, November 18, 2008

Kita Bagaimana?..

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

Baru-baru ni aku merasa terpanggil untuk mendengar syarahan agama oleh kanak-kanak dari pesantren Al-Fateh Batam Indonesia. Adik siti rahmah 8tahun dan adik mohd al-amin 7 tahun memberikan syarahan mereka selama 30 minit.

Gambar di atas adalah syarahan agama di Muassasah Darul 'ulum yang aku terjumpa dalam internet. Maybe kanak-kanak itu adalah abangnya al-amin, kerana ayng aku lihat di masjid al-Fattah hari tu lebih kecil daripada yang dalam gambar ini.

Jauh beza mereka dan kita kan. Asas mereka kukuh sejak kecil, dididik untuk berani berdepan dengan orang yang jauh lebih tua usianya berbanding mereka. Moga-moga akan lahir ramai lagi generasi baru yang mempunyai kemampuan seperti mereka.

Akhir kata, semua manusia yang hebat datangnya dari suasana yang penuh ranjau duri.
Wallahu'alam.

Saturday, November 15, 2008

We; Beggars That Leave Our Billions Dollar Behind..



Bismillahi Wal HamduliLlaah..

Today i just have a lecture on Crisis of Knowledge within Muslim ummah, given by a professor from Universiti Brunei Darussalam; Prof. Dr. Omar Hassan Kasule Sr. MB ChB (MUK), MPH (Harvard), DrPH (Harvard)

I was very impressed with an assimilation that he made about the reality of our Muslim nowadays. He said, " we such a beggar that always hope to be given some money to continue our life. However, when someone come to him and remind him that he actually has billions of money in his bank account, he just seat there and want to continue begging for help from others". Why he make that kind of assimilation is, to give us a picture about our Muslim ummah clearly and easily understood.

Our ummah nowadays are still far behind those western civilization and Muslims always think, discuss and try to find the best solution for this problems. However, when Islamic scholars told us that we actually have the best solution in Quran and Hadith, Muslims still want to be like what we are now. Very difficult to accept that we actually do not follow Quran and Hadith hollistically. And also very difficult to accept that all solution to revive our ummah is already stated in Quran and Hadith. And also very difficult to accept that all solutions in Quran and Hadith had been proven by our previous civilization.

That is why Prof. Omar make such example of beggar representing our Muslim attitude nowadays. We are still adopt secularists belief and method in our Muslim ummah. When ulama' give advise, we tend to reject them and label them as extremists and traditional Muslim, not modern and et cetera. Actually, their advices is just to remind the 'beggar' that he actually has been given billions, but sadly, the 'beggar' do not want to accept the truth. Poor fellow.

Wallahu'alam.

Thursday, November 13, 2008

Jersi Baru Malaysia?..


BismiLlaahi WalhamduliLlaah..
Tengah2 baca artikel di TKO, aku ternampak artikel tentang jersi baru Bola Sepak Malaysia. Nampak jelas lambang salib pada jersi tersebut. Pastinya, puak2 kristianisasi Malaysia gembira dengan keadaan ini. Moga ada tindakan pihak berkenaan untuk memastikan jersi ini tidak dirasmikan sebagai jersi rasmi FAM.
p/s: maaf jika salah info.
Wallahu'alam.

Wednesday, November 12, 2008

"Sajak Kematian" Lagi...Idola Kecil Bagaimana?



BismiLlaahi WalHamduliLlaah..

Entah apa jadi pada Buletin Utama TV3 dan 'pendokong2' sistem pendidikan Malaysia. Semalam buat kali ketiga berturut2 diletakkan berita tentang isu Video Klip Sajak Kematian. Paling pelik apabila isu ini diletakkan sebagai Tajuk Utama (seakan2 suatu perkara yang sangat besar yang perlu diambil tindakan segera).

Aku terpinga mendengar pandangan Menteri Pelajaran bahawa menayangkan klip video ini bukanlah cara mendidik yang berhikmah, ia hanya akan menakut2kan pelajar. Dan beliau akan mewujudkan j/k khas untuk menyiasat perkara in. Penerbit video tersebut juga akan dicari.
Hmm. Kenapa tidak diambil tindakan kepada penerbit2 rancangan Tv yang merosakkan muda-mudi zaman sekarang? Bagaimana dengan rancangan Idola Kecil TV9? Bintang Kecil? dan lain2 lagi. Hmm. Lupa. Pak-pak sekularis tak fikir pun semua ni. Aku bengang.

Apakah mereka tidak tahu keadaan pelajar2 sekolah sekarang? Apakah mereka tidak mengerti kesusah ibu bapa zaman kini untuk mengawal tingkahlaku anak-anak mereka? Apakah mereka tidak mengerti betapa ibu bapa mengharapkan program2 agama dilaksanakan di sekolah yang mampu mendidik anak-anak mereka?

Bukankah Rasul2 diutuskan untuk memberikan khabar gembira dan juga khabar peringatan? Basyiiran wa Naziiran. Kalau begitu, jika faktor umur dijadikan sebab, mengapa menteri2 ini tidak mencadangkan agar video tersebut diwajibkan penayangannya kepada pelajar sekolah menengah sebagai tayangan wajib di setiap sekolah?

Aku mengucapkan tahniah kepada Ustaz Zawawi Yusof, Perunding Motivasi yang selalu muncul di TV3, kerana mempertahankan penayangan video tersebut. Buletin Utama semalam memaparkan pendapat beliau. Beliau menyebut, " Zaman telah berubah. Dahulu kita menggunakan pendekatan lisan untuk menceritakan tentang azab kubur. Sekarang, dengan teknologi yang ada, ia dipaparkan dalam bentuk video, yang lebih menarik untuk dihayati oleh anak2 zaman sekarang".

Mungkin kata-kata tokoh agama hanya akan dipandang remeh oleh kelompok2 sekularis yang bongkak dengan ilmu pendidikan mereka yang cetek.

Wallahu'alam.

Tuesday, November 11, 2008

Rancangan TV Sebenarnya Lebih Berisiko!..

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah.

Kanak-kanak merupakan golongan yang mudah mempercayai sesuatu khususnya apa-apa yang diucapkan oleh gurunya. Jika ibu dan ayahnya guru, tetap guru di sekolah juga yang dipercayainya.Kanak-kanak merupakan golongan yang mudah mempercayai sesuatu khususnya apa-apa yang diucapkan oleh gurunya. Jika ibu dan ayahnya guru, tetap guru di sekolah juga yang dipercayainya.


Video 'Sajak Kematian' dikatakan menimbulkan trauma kepada kanak-kanak, benar, dan tidak boleh dinafikan. Namun, adakah trauma ini membawa keburukan atau kebaikan. Inilah persoalan yang perlu diuruskan oleh guru dan ibu bapa. Trauma yang timbul ialah ketakutan tentang kematian. Jika ketakutan tentang kematian maka inilah yang diingini oleh penerbitnya, iaitu menimbulkan ketakutan supaya insan-insan yang melihatnya memikirkan dan bersedia untuk menghadapi kematian termasuklah kanak-kanak.

Orang tua terdahulu berkata "melentur buluh biarlah dari rebungnya." Oleh itu, tayangan kepada kanak-kanak boleh dianggap betul kerana merekalah golongan yang masih suci dan mudah menerima apa-apa yang diajar. Jika tayangan ini kepada pelajar menengah atau golongan remaja, kesedaran atau impaknya tidak sehebat terhadap kanak-kanak. Mereka hanya sedar ketika ditayangkan dan ada antara mereka yang mempertikaikan isi kandungan dan menganggapnya hanya lakonan semata-mata. Pandangan seperti ini tiada pada kanak-kanak.

Bagaimana dengan trauma siri "Puaka Niyang Rapek". Drama ini juga menimbulkan trauma, kanak-kanak yang menontonnya akan ketakutan, takut ke dapur, takut bersendirian, malah takut di bilik air hingga ketika mandi pintu bilik air dibuka supaya ibu dan ayahnya dapat melihatnya. Adakah kita mendengar suara-suara mempertikaikan siri seram di TV3 ini?

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud orang paling bijak ialah mereka yang sering mengingati mati. Oleh itu, sepatutnya tayangan video 'Sajak Kematian' sepatutnya diterima dengan baik dan dialu-alukan sebagaimana masyarakat menerima siri seram di TV3 yang juga menimbulkan trauma. Malahan, siri seram TV3 ini boleh membawa kepada syirik apabila terlalu mempercayai apa-apa yang ditayangkan, berbanding 'Sajak Kematian' yang benar-benar akan ditempuhi oleh insan-insan bergelar kanak-kanak apatah lagi dewasa.

sumber: TKO

Wallahu'alam



Monday, November 10, 2008

Tayangan Video Alam Barzakh Bakal Diharamkan?..



BismiLlaahi WalHamduliLlaahi..

Semalam dan kelmarin timbul isu yang disiarkan di buletin utama berkenaan seorang ustazah yang menyiarkan slideshow tentang lakonan azab kubur. Aku yakin ramai yang pernah tonton video tersebut. Sila rujuk "http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=18261&mode=thread&order=0&thold=0" dan artikel2 TKO yang banyak menghuraikan tentang isu tersebut.

Bagi aku, betapa golongan profesional sekular di Malaysia ramai dan diberikan ruang oleh media untuk memberikan respon otak mereka tentang hal agama. Namun, aku bangga dengan pengundi2 SMS buletin utama semalam, 09/11/2008 tentang kewajaran menayangkan video alam barzakh tersebut kepada pelajar darjah 1 dan 2. Lebih 71% menyokong tayangan tersebut kerana ia bersifat pendidikan jiwa dan dipantau oleh ustazah.

Bagaimana pula respon profesional sekular ini terhadap rancangan Tv yang bersifat seram dan tahyul? Rancangan realiti Tv pula bagaimana? Bukankah perkara ini yang sebenarnya merosakkan minda anak2 kecil?Renung2kan.

Wassalam

Demonstrasi Menentang Fatwa Anti-Tomboi..

BismiLlaahi Wal HamduliLlaahi..

Buat mereka yang tidak tahu, pada 7 November yang lalu, berlaku demonstrasi menentang fatwa yang dikeluarkan oleh majlis Fatwa Kebangsaan bahawa tomboi diharamkan dalam Islam. Antara kata-kata yang dilaungkan ketika demonstrasi tersebut adalah, "Short hair, who cares?".."A form of discrimination" dan lain-lain lagi. Mereka menentang semua fatwa yang menekan hak wanita (bagi mereka lah..)

Lalu aku tertarik untuk membaca lebih lanjut tentang demonstrasi tersebut. Barulah aku tahu bahawa mereka yang terlibat dalam demonstrasi itu non-Muslim. Mereka tak tahu apa2 tentang Islam, tapi nak lawan fatwa yang hanya terarah kepada orang Islam sahaja.

Kesimpulan? Non-Muslim semakin berani menentang Islam, malah menentang Majlis Fatwa Kebangsaan kerana mereka tidak nampak keindahan Islam di Malaysia. Malah, agama Islam sering diberikan label yang negatif oleh umat Islam sendiri. Sama2 lah beringat.

_______________________________________________________________
Those involved were from two groups Katagender and Food-not-Bombs, and included several men.

Armed with a large banner which read Lawan semua fatwa menindas perempuan (Oppose all fatwa which oppresses women)”, the protestors marched from the Ampang Park LRT station to the vicinity of KLCC.

Other small posters read ‘Tomboy is not a crime’ and ‘Stop controlling clothing and thoughts of the rakyat’.

As the protestors marched, they chanted slogans such as “Stop oppression against women” and “Short hair, who cares?” which drew the attention of curious lunch-time onlookers.

The group gathered briefly near the Jalan Ampang entrance to KLCC to chant slogans and distribute leaflets but dispersed after security personnel told them to leave.

One leaflet, citing information available on the Internet, explained the difference between gender identity and sexual orientation.

Another was an open letter to the National Fatwa Council. Among other aspects, it decribed the fatwa as discriminatory.

_________________________________________________________________

Wallahu'alam.


'

'

Saturday, November 8, 2008

Selamat Hari Lahir..



BismiLlaahi Wal HamduliLlah..

Terlambat pulak aku post ucapan hari lahir ke-21 buat isteriku tersayang, nurul mutmainnah binti yusof. Moga beliau terus kuat dan tabah dalam kancah pendidikan anak dan juga akademik.

Apabila menyebut berkenaan hari lahir, aku teringat tentang tazkirah yang pernah aku sampaikan buat peringatan kepada diriku dan kawan2 ketika majlis jamuan ringan hari lahir ku dan roomateku (abdul rahman al-azmi) time menginap di bilik ukc421 CFS IIUM.

Imam An-Nawawi, seorang cendekiawan Islam yang terkenal dengan kitabnya, Matan Arba'in, meninggal ketika baru berumur lingkungan 40 tahun. Dan ahli sejarah menyebut, jika dikumpul kitab-kitab karangannya, maka boleh muat satu kontena kapal. Menunjukkan betapa kecintaan beliau terhadap ilmu sangat mendalam, hingga tak sempat untuk berkahwin (tak macam aku.huhu..). Terasa jauhnya dan tingginya ilmu nya berbanding kita semua.

Then,aku teringat jua seorang ustaz di Madrasah Kubang Bujuk.Beliau habis syahadah (menghafal 30 juz Quran dan membacanya sekaligus di hadapan guru dengan tidak lebih 10 kesalahan. Bergantung kepada cara yang dilaksanakan oleh madrasah2 Quran) ketika berumur 10 tahun. Then, beliau dihantar oleh ayahnya belajar di Pakistan selama 10 tahun, tak balik ke Malaysia selama 10 tahun tersebut. Ketika pulang pada umur 21 tahun, beliau sudah dipanggil sebagai Mufti (menunjukkan ketinggian ilmu beliau) dan mula mengajar pada umur tersebut.

Lalu, bagaimana pula kita yang sudah mencecah umur 21 tahun ni? Agak2 apakah bidang ilmu yang kita mampu dan yakin untuk ajar kepada umum?..Maybe tidak ada. Semua ingat2 lupa. Jadikanlah peningkatan umur sebagai medan muhasabah, bukanlah medan untuk menunggu2 hadiah yang special ataupun menunggu mesej2 ucapan hari lahir, kerana ia hanyalah bersifat sementara, nilainya tidaklah setinggi nilai muhasabah diri.

Wallahu'alam.

Sunday, October 26, 2008

Minyak Turun Lagi?..


BismiLlaahi WalHamduliLlaahi..
rasenye dah lame aku tak menulis dan komen2 pasal isu semasa. Bukanlah nak menunjukkan aku ni berpolitik (Statement student under AUKU) tapi ini hanyalah luahan hati seorang rakyat marhaen yang jauh bentuk kehidupannya berbanding pemimpin2 negara yang gah dengan harta rakyat.
hari tu, YB shahrir ada sebut, kalau harga minyak dunia turun bawah paras 70USD per tong, maka tak mustahil bagi kerajaan untuk menurunkan harga petrol ke harga asal (RM1.92/liter). Namun, akhbar hari ni menyatakan bahawa, harga minyak akan turun paling banyak 15 sen. Maknanya, akan jadi RM 2.15/liter. Masih belum kembali pada harga yang asal.

Entahlah apa yang mereka duk bincang sebenarnya. Entahlah mereka ni tahu ke tak berapa kenaikan sebenar harga barangan di pasaran, kesan daripada kenaikan harga minyak yang mendadak hari tu. Sekadar menyebut beberapa barang yang aku biasa beli dan aku perasan kenaikan harganya; pampers( ogos, RM25.90), sekarang RM35.90. keropok sayur (ogos, RM1.10) sekarang RM1.60), petrol bulanan yang aku guna (RM 240.00), patutnya kurang RM 190.00 sahaja. Dan banyak lagi barang2 lain yang kenaikannya lebih 40%, (barang2 lain,tak ingat harga sebelum naik dan selepas naik). Bil letrik pun dah melambung naik. Rumah aku yang hanya menggunakan sedikit letrik pun boleh capai RM 30 lebih sebulan (tak dapat nak merasa letrik free seperti dalam bajet 2009 tu)

So, kalau belanja bulanan pada bulan jun dahulu hanya RM1000, sekarang meningkat kepada RM1400.00 (mengambil kira kenaikan 40%). Kalau RM3000? Akan meningkat kepada RM4200 sebulan.

Tu lah kisah hidup rakyat marhaen. Takleh nak hentam dan kritik banyak2, ada AUKU (ayat mahasiswa yang pengecut lagi beku). Cukup setakat ni. Bagi aku, yang penting, sebagai seorang Muslim yakinlah bahawa rezeki itu di bawah takluk Ilahi.

Wallahu'alam.

Saturday, October 25, 2008

“Aku” dan “Dia”..Perjuangan yang belum selesai..


BismiLlaahi WalHamduliLlaah..

Siapa ‘aku’? Siapakah pula ‘dia’?

Hanya aku yang tahu. Dan pastinya Allah maha mengetahui segala-galanya.

Telah lama ku fikirkan tentang ini. Kini aku mengerti. Bahawa perjuangan antara aku dan dia tidak akan selesai. Inilah realiti. Inilah kehidupan. Perjuangan tidak pernah selesai. Yang selesai hanyalah tugasan, tapi batang tubuh perjuangan tetap berlari; mungkin juga berjalan-jalan. Namun tetap menuju visi.

Aku mencari dia. Dan dia mencari aku. Aku berlari, dia mengejar. Aku mengejar, dia pula berlari. Aku terseksa, dia ketawa. Aku ketawa, dia pula terseksa. Kenapa dia mencari aku? Kenapa aku mencari dia? Kenapa ku mengejar, dia larikan diri? Aku berhenti mengejar, dia datang sendiri..

Siapa ‘aku’? Siapakah pula ‘dia’?

Hanya aku yang tahu. Dan pastinya Allah maha mengetahui segala-galanya.

Apakah dia terlalu akrab denganku? Ataupun aku yang terlalu akrab dengan dia? Aku menjauhi, pastinya dia ingin mendekati. Kerana dia tetap mengejarku. Walau besar rintangan di jalanan, pastinya dia tetap menjejaki aku. Kenapa dia menjejaki aku? Apakah kerana menyayangi aku? Ataupun kerana membenci aku? Kenapa dijejaki kalau dibenci?

Aku ingin bebas. Dia bukan aku.Aku bukan dia. Aku pasti bebas. Hambatan dia tidak sehebat hambatan aku. Dia mengejar,aku memecut. Pastinya dia letih. Pastinya dia mengalah. Dan aku akan menang menuju garisan; sorakan kemenangan. Memecut menuju visi perjuangan.

Siapa ‘aku’? Siapakah pula ‘dia’?

Hanya aku yang tahu. Dan pastinya Allah maha mengetahui segala-galanya.

Aku berada di garisan kemenangan. Dia tetap ingin mengejar aku. Walau terpancar pada diri dia riak keletihan. Tapi aku tahu, dia tidak pernah berputus asa. Kerana itu, akan ku teruskan pecutanku. Aku akan terus berhati-hati. Mencari jalan dan helah. Agar dia rebah di jalanan musibah.

Kerana musibah itu peringatan dari –Nya. Wallahu’alam.

Monday, October 20, 2008

Pengalaman Abah..


BismiLlaahi WalHamduliLlaah..

In the morning, i just have a class on immunology by prof nasuruddin, he told some experience about his life as a father. He said, when you be a father in the future, you have to give a big support to ease your wife in taking care of the child. If the child wake up early in the morning, don't just let your wife to wake up for the whole night, please lend her your hand, ease her burden.

Aku baru sahaja merasai beberapa pengalaman sepanjang iffah lahir hingga umurnya 2 bulan sekarang. Memang satu ujian kepada aku sebagai student apabila iffah bangun awal pagi, kadang2 jam 3 pagi, menangis dan minta di buai, minta susu dan apa-apa lah. Selalunya, seorang ibu jauh lebih mudah untuk bangun apabila anak menangis di pagi hari berbanding bapa. Begitulah jua aku. Kadang-kadang aku tak dengar langsung iffah menangis,bangun-bangun dah dekat nak Subuh. Banyak waktu tidur isteriku dihabiskan untuk menjaga iffah di waktu pagi.

Selalunya, iffah mula nak tidur dekat-dekat jam 1 pagi dan isteriku lah yang kena layan iffah menyusu hinggalah tidur. Kemudian, iffah akan bangun antara jam 4 pagi hingga 5 pagi, minta susu. Tak teratur sangat waktunya tetapi menyusu memakan masa lebih kurang 30 minit - sejam untuk di tidur semula.

kalau pagi tadi agak mencabar. Aku dikejutkan isteriku pada jam 3.50 pagi, minta aku jaga iffah sebab dia dah jaga dari jam 2.50 pagi tadi. Entah mengapa iffah macam taknak tidur pagi ni. Menyusu pun taknak, dah kenyang kot. Baru je jaga kejap dah nangis. Buai-buai tak jadi. Kadang-kadang senyap kejap. Pahtu nangis semula. Akhirnya nak susu pulak. Terpaksa lah aku kejutkan isteriku semula. Lama-lama baru nak tidur semula.

Lepas subuh pun selalunya kena buai-buai dulu iffah ni,baru nak tidur. Kalau tak tidur, agak terganggun kami nak bersiap untuk ke kelas. Itulah sedikit ujian awal menjadi seorang abah. Tapi aku sebenarnya tak sekuat isteriku dalam bab ni. Barulah aku sedar bahawa naluri seorang ibu terhadap anaknya jauh lebih hebat sebenarnya berbanding naluri seorang abah.

Moga aku berjaya jadi abah mithali. Wassalam.

Saturday, October 18, 2008

Kahwin Muda..


BismiLlaahi WalHamduliLlaah..

Sudah lama rasanya tidak menulis dalam blog ni.Biasalah, istiqamah kan antara perkara paling sukar dalam setiap amalan mahupun ibadah. Sepertimana yang berlaku ke atas baginda Rasulullah s.a.w ketika turun ayat tentang istiqamah (fastaqim kama umirta..); maaf, lupa surah apa. Ketika turun ayat ini, rambut baginda beruban dek kerana beratnya arahan Allah untuk istiqamah terhadap segala apa yang diperintahkanNya.

Sudah lama juga aku meletakkan azam untuk menyiapkan penulisan tentang perkongsian realiti perkahwinan pada umur muda. Hinggakan ada yang sudah mula bertanya, “bila nak buat nye?hari tu dah janji kan..”. Inilah namanya proses memupuk minat dan azam untuk menulis. Bukan mudah untuk merubah sesuatu yang bukan minat aku menjadi suatu yang diberikan perhatian yang sebaiknya.

Oklah. Secara ringkas ye.

1. Aku mengambil keputusan nikah bukan atas desakan sesiapa sesiapa dan bukan jua atas kemahuan diriku yang masih muda. Tetapi bagiku keputusan ini adalah desakan iman. Bukanlah bermakna aku orang yang sangat beriman tapi iman yang ada mendesak diriku untuk mengambil keputusan ini.

2. Keputusan muktamad pun bukan bergantung pada akalku yang pendek ini tetapi aku yakin pada istikharah, yang mana ada dalam satu hadith menyebut, “tidak rugi bagi orang yang beristikharah dan tidak rugi bagi orang yang bermusyawarah” (maaf, tak ingat riwayat apa dan maksud hadith ini secara lengkap). Aku telah melaksanakan istikharah ini selama hampir sebulan berada di madrasah quran kubang bujuk. Dan selepas itu aku serahkan segala keputusan dan keadaan yang akan berlaku selepas istikharah di bawah ilmu-Nya yang luas, kerana aku tiada daya dan ilmu untuk memilih jalan yang perlu aku ambil samada nikah atau tangguh.

3. Segalanya berlaku dengan mudah selepas beberapa minggu. Maka, aku begitu yakin dengan jalan dan keputusan ini. Walaupun pada peringkat awal memang sukar tetapi Allah mudahkan segala jalan untuk nikah. Pada ketika itu, aku bertawakkal sepenuhnya kepada perancanganNya, sekiranya nikah atau tidak, hanyasanya Dia lah yang Maha mengetahui, aku hanyalah hamba yang lemah.

4. Akhirnya, aku bernikah jua setelah kedua-dua pihak mencapai persetujuan. Bagiku, segala yang berlaku ini tidak lain hanyalah sebagai proses mematangkan diriku dan menjadikan ku seorang hamba yang benar-benar yakin kepada-Nya. Dan mungkin jua ujian-ujian yang aku hadapi adalah untuk menjernihkan pegangan Aqidahku agar terbina Aqidah yang benar dalam diriku.

Banyak buku yang membicarakan berkenaan ilmu Aqidah dan peranannya dalam kehidupan kita. Antara peranannya yang paling penting adalah untuk menjadikan diri kita benar-benar yakin kepada taqdirNya yang seringkali melangkaui kemampuan akal kita dalam mencari manfaat tersembunyi di sebalik ujian yang ditimpakan ke atas kita.
Setakat ini dulu buat masa ini.


Wassalam

Wednesday, October 1, 2008

Aidilfitri vs End Block Exam..



BismiLlaahi WalHamduliLlaahi..

Alhamdulillah hari ni sudah sambut hari raya aidilfitri.Letih jugak berjalan ke Ktrganu..Tengahari esok akan ke sana lagi..Mungkin terpaksa cancel yang hari raya ketiga (Gathering Alumni)..Sebab bimbang iffah demam.Tadi pun dah kesian tengok dia, kejap panas, kejap sejuk..Kalau saya tak pergi,minta maaflah semua ye.

Hmm.7Hb (raya ke-7) pula dah start exam block..doakan kami berdua berjaya lulus ye.Moga2 berkat doa kalian. Wassalam

Saturday, September 20, 2008

2 Urusan Dalam 1 Masa

BismiLlaahi WalhamduliLlaahi..

Aku sekarang ni terpaksa memberikan lebih tumpuan kepada blog Alumni Shams (Smka Sheikh Abdul Malek) yang baru dilancarkan.Aku terpaksa mengambil insiatif tersebut sebagai first step atau first momentum untuk menghidupkan dan menguatkan lagi Alumni Shams yang telah ditubuhkan selama lebih kurang 20 tahun, bermula dengan first batch SPM nya.Tapi, tak ramai Ex-Shams yang mempunyai ruang untuk membantu Alumni kerana terlampau sibuk dengan tugas masing2.Malah, ada juga yang tidak ingin melibatkan diri dengan Alumni kerana sikap yang tidak suka berpersatuan.

InsyaAllah aku akan cuba juga untuk memberikan fokus kepada blog sendiri, tapi agak sukar buat masa ini.Dalam masa terdekat, aku akan membentuk team yang akan sama2 uruskan blog Alumni tersebut untuk memastikan segala perkembangan di Shams ataupun perkembangan Alumni.Buat sahabat2 yang belum menyertai atau belum menubuhkan alumni si sekolah menengah masing2,amat2 disarankan untuk berbuat demikian dengan misi: memastikan alumni berperanan dalam membentuk individu Muslim yang mampu bersaing di peringkat Mahasiswa kampus. Anjurkanlah program untuk adik2 kita.
(alumni-shams.blogspot.com)

Wassalam

Saturday, September 13, 2008

Realiti Kahwin Muda..



BismiLlaahi WalHamduliLlaahi..

Pada 2minggu lepas, aku menerima sekeping mesej, “kalau tak keberatan,nak mintak nta kongsikan pengalaman dan cabaran kehidupan sebagai seorang suami”

Buat masa ni, tak sempat lagi nak tulis tentang perkara ni,tapi insyaAllah aku akan usahakan sebelum Aidilfitri nanti. Cuma,pada peringkat pertama ini, aku sekadar ingin berkongsi tentang latar belakang keluargaku.
1. Mama dan Baba ku mendirikan rumahtangga pada umur 21 tahun ketika menuntut di USA, first year. Mereka mendapat 2 orang anak ketika belajar.
2. Abang Sulong ku berkahwin pada tahun 2006, umurnya 24 tahun. Baru habis belajar ketika itu.
3. Kakak ku yang kedua berkahwin pada tahun 2005, umurnya 22 tahun dan di tahun 4 jurusan perubatan UM.
4. Kakak ku yang ketiga berkahwin pada tahun 2007 (lewat 3 minggu dari tarikh pernikahanku) , juga pada umur 22 tahun dan tahun kedua jurusan kejuruteraan elektronik di German.
5. Aku, anak kelima (langkah abang aku yang sorang lagi) berkahwin pada tahun 2007, pada umur 20 tahun. Akulah paling muda di kalangan familyku yang berkahwin. Tapi, semua pun kahwin masa muda.

Pengalaman?Tunggu artikel akan datang, Insya Allah.

WaLlaahu’alam.

Tahniah, Mama!..



BismiLlaahi WalHamduliLlaahi..

Petang tadi, aku menerima sekeping sms dari Mamaku yang tersayang, “ Alhamdulillah, PhD mama dah lulus dengan pembetulan”. Akhirnya, mama berjaya mendapat kelulusan dalam ijazah kedoktorannya, dalam bidang Mathematics. Walaupun ada sedikit pembetulan yang perlu dilakukan, tapi yang pasti mama dah dapat PhD nya. Tahniah,mama!..

Apa sebenarnya yang aku nak kongsi ni? Perasaan yang mula-mula hadir dalam diriku adalah gembira, syukur dan kagum. Aku gembira; mama dah berjaya dalam perjalanan akademik mama hingga saat ini. Aku bersyukur; ikhtiar mama sebagai seorang hamba akhirnya diganjarkan Allah dengan kejayaan. Aku kagum; mama begitu gigih, jauh meninggalkanku di lapangan akademik.

Masih segar di ingatanku ketika aku menghantar mama ke USM Pulau Pinang pada tahun 2002. Aku baru di peringkat PMR ketika itu. Maknanya, mama telah mengambil masa selama hampir 7 tahun untuk menamatkan pembelejarannya di peringkat PhD. Kegigihan mama menjadi satu cabaran yang begitu besar kepadaku. Aku bagaimana pula?

Mama pernah berkongsi rutin harian mama ketika di USM. Mama tidur awal, dalam jam 10 malam.Kemudian bangun awal pagi, jam 3pagi. Mama cakap, segar time tu, sunyi dan seronok study awal pagi.Udara fresh, minda pun fresh. Aku pun mungkin tak pernah buat seperti tu.Kalau pernah pun, time dekat exam je kot, tak istiqamah macam mama buat.Huhu. Lemahnya aku..

Pernah suatu ketika, tahun 2006, laptop mama “jammed”. Mungkin virus. Mungkin problem lain. Yang pasti, mama sedih dan penat time tu sebab semua kerja mama untuk thesis PhD yang siap bertaip hilang. Yang ada hanyalah yang draft dalam kertas. Mama minta semua anak mama doakan mama agar dapat jumpa balik thesis tu. Tapi tak jumpa jugak. Namun, segalanya tidak menghalang mama untuk terus bekerja keras demi ilmu dan kejayaan.

Pernah juga mama stop sekejap tumpuan mama terhadap thesis mama. Mama cakap, letih dan penat. Masa mama belajar di USM tu, mama selalu balik rumah 2 minggu sekal Bayangkan betapa penatnya memandu dari Pulau Pinang ke Dungun berpuluh-puluh kali. Bukannya macam aku.Ulang-alik hanyalah ke kelas,bukan ke mana pun. Balik rumah naik bas je,tu pun rehat je kat rumah. Mama balik rumah ada tanggungjawab. Namun, semangat seorang ibu tetap tinggi. Mama tetap meneruskan perjalanan hinggalah akhirnya, berjaya lulus PhD hari ini.Tahniah sekali lagi,mama..

Proses pembelajaran dan pendidikan adalah suatu proses yang begitu panjang, diwarnai dengan pelbagai rintangan dan dugaan yang amat memerlukan kesungguhan serta pengorbanan yang berterusan. Sepertimana sabda Rasul S.A.W, ‘tuntutlah ilmu daripada buaian hinggalah ke liang lahad’. Pada satu hadith yang lain, baginda S.A.W menyebut, ‘barangsiapa yang mengembara di suatu jalan untuk mencari ilmu, Allah akan memudahkan dia untuk menyusuri satu jalan daripada jalan-jalan ke Syurga…’

Ganjaran yang Allah akan berikan kepada hambaNya yang sabar menempuh jalan untuk mencari ilmu jelas menunjukkan betapa jalan menuntut ilmu bukanlah suatu jalan yang mudah untuk kita lalui. Betapa ramai umat manusia yang terkandas di pertengahan jalan mencari ilmu, dan ramai jua yang terkandas di peringkat aplikasi ilmu. Moga-moga aku berjaya dalam bidang yang aku sedang ceburi. Kegigihanku masih jauh sebenarnya dari setanding dengan apa yang telah mama tunjukkan kepadaku. Good luck, imran…

WaLlaahu’alam.

Wednesday, September 10, 2008

Selawat Tarawih; Sekadar Sebutan?..

BismiLlaahi WalHamduliLlaahi..

Hari ni sudah masuk 10 Ramadhan,sudah spertiga Ramadhan telah aku lalui.Entah ada peningkatan daripada Ramadhan yang lepas atau tidak,aku tak pasti.Sepanjang Ramadhan,di setiap kali solat tarawih,pastinya ada lafaz selawat ke atas Rasul junjungan kita.

Kemudian,aku termenung.Rasanya begitu banyak dan kuat laungan selawat yang akan berkumandang di setiap malam Ramadhan.Tapi,bagaimana dengan roh selawat itu?apakah ianya sekadar meniti di bibir dan singgah di telinga kita?ataupun ada kesan dan maksud yang mampu menghidupkan hati kita?

Dalam satu pertemuan dengan seorang ustaz,beliau ada menghuraikan apa beza hati Baginda dan hati kita.Hati Baginda diistilahkan sebagai lebur dalam kelazatan bersama Rabbul-'Izzati,manakala hati kita selalunya lebur dalam kelazatan duniawi.Sebab itulah setiap ujian yang Baginda lalui sentiasa dihadapi dengan penuh tabah.Baginda tiada hati,hatinya hancur.Lalu Baginda tidak bermusuh mahupun berdendam.Yang ada hanyalah sifat-sifat mahmudah,sepertimana kisah Baginda dan jirannya perempuan tua yang sentiasa mengotorkan laluan Baginda setiap hari.Begitulah hati Rasulullah.Sebab itulah Baginda begitu hebat dalam menghidupkan Ramadhan...

Bagaimana pula kita?Setiap hari pasti ada marah,dendam,benci,menyampah, dan pelbagai lagi sifat lain yang bersarang di hati kita tatkala datang ujian menimpa diri.

Mampukah aku mendidik hati ini sepertimana didikan yang Rasulullah tunjukkan?moga-moga aku mampu istiqamah mendidik dan membersih hati yang senantiasa kotor ini.

WaLlaahu'alam.

Tuesday, September 9, 2008

Kehadiran dan Kehilangan...


BismiLlaahi WalHamduliLlaah…

Semalam aku dikejutkan dengan mesej yang terpapar pd skrin handsetku, “k.hajar meninggal dunia td.Al-Fatihah”. Lalu aku cuba memastikan kesahihannya krn mungkin ada perkataan “nenek” atau “datuk” atau lain-lain yang biasa aku dengar. Namun akhirnya berita mengesahkan bhw yang meninggal itu memang k.hajar,bukan atulknya mahupun neneknya.

Aku tersentak dengan berita ini,seakan tidak percaya. Rasanya baru beberapa bulan yang lepas ada liqa’ perpisahan di Pusat Asasi UIAM ketika short-sem. Beliau mengambil jurusan Bahasa Arab di UIAM Gombak. Masih segar di ingatanku bagaimana beliau begitu bersemangat dan bertanggungjawab dalam usaha dakwah dan tarbiyyah di Pusat Asasi UIAM Nilai, dengan wajah yang sentiasa tenang.

Namun, dalam kesedihan, tetap terbit perasaan syukur dan gembira dalam diriku; beliau dijemput menghadapNya pada malam 9 Ramadhan, satu bulan yang sangat mulia,semua insan pasti mempunyai hasrat untuk kembali menghadapNya pada malam Ramadhan jua,begitu juga aku. Moga-moga roh beliau berada di kalangan orang-orang yang diredhai Allah.

Inilah kehidupan, datang dan pergi setiap hari. Kelahiran dan kematian pasti ada di mana-mana. Aku baru sahaja menyambut kelahiran anak sulungku pada 17 Ogos yang lalu, entah bila kematian akan menyambutku (atau mungkin merentapku, A’uuzuibiLlaahi Min zaalik.)

WaLlaahu’alam.

Motivasiku...

BismiLlaahi WalHamduliLlah..

Dalam hidup kita memang banyak jenis motivasi diri yang kita boleh pilih,dan pilihlah yang terbaik,yang mampu membawa hati kita dekat dengan Sang Pencipta yang Maha Penyayang.Apabila banyak ujian singgah dalam hidupku,maka bait-bait di bawah antara bait-bait lagu yang sangat berkesan dalam memberikanku kekuatan...

Dalam derita ada bahgia
Dalam gembira mungkin ada duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai pelbagai tafsiran


Segala takdir
Terimalah dengan hati terbuka
Walau terseksa
Ada hikmahnya

Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa

Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

ALLAH RINDU MENDENGARKAN
RINTIHANMU BERPANJANGAN
BERSYUKURLAH DAN TABAHLAH
MENGHADAPI

SEGALA UJIAN DIBERI
MAKA BERSYUKURLAH SELALU

Sunday, August 31, 2008

We; A Drop of Water..


BismiLlaahi WalHamduliLlaah..

Renungan untuk diriku dan dirimu..

Setitis Air 1

Allah amat menyayangimu. Wujudmu adalah bukti wujudNya.
Apakah maknanya Dia mewu-judkanmu jika Ia membencimu. Renunglah ke dalam dirimu dengan renungan yang sedalam-dalamnya.
Sesungguhnya pada dirimu sudah nyata akan kasih sayangNya, jika kamu memahami.

“Dan juga pada diri kamu sendiri. Maka mengapa kamu tidak mahu melihat serta memikirkan (dalil-dalil dan bukti itu)?” (Adz-Dzaariyaat: 21)

Setitis Air 2

DariNya engkau datang dan kepadaNya akan kembali. Engkau tidak akan memahami bahasa cinta jika engkau berpaling dari WajahNya.

“… Mereka berkata: ‘Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.” (Al-Baqarah: 156)

WaLlahu ‘alam.

Setitis air 3

Segala apa yang kau pandang, dengar, rasai dan miliki adalah kosong pada hakikatnya.
Jika engkau memeluk apa yang ada di sekelilingmu itu, engkau akan jauh dari cahaya kasih sayangNya.
Nafsumu adalah penghalang besar untuk dirimu merasai sentuhan belaianNya yang amat lemah lembut.

“Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia; Kesukaan kepada benda-benda Yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia, dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).” (Ali-‘Imran: 14)

WaLlahu ‘alam.

Setitis air 4

Musibah adalah fitrah kehidupan, ia bagaikan badai dan gelombang di lautan.
Ujian bagaikan cemeti kehidupan, justeru itu ramai yang menyangka Allah menjauhinya, tidak menghiraukannya, malah ada yang berburuk sangka padaNya. Renunglah wahai diri dengan cahaya hatimu.

Fahamilah, musibah adalah seruan untuk hamba itu kembali ke dalam dakapanNya. Bagaikan cemeti sang pengembala kepada ternakannya, ia agar ternakannya kembali ke kandang.
Kita lalai, angkuh, lupa diri dengan sedikit kelebihan atau melanggar ajaranNya. Hadapilah dengan redha, sabar, tenang, bersegera bertaubat dan sujud padaNya.
Yakinilah, Allah tidak menzalimi hambaNya, Allah amat menyayangi dirimu. Insya Allah pada segala kesulitan itu akan datangnya kerahmatan.

“… dan Tuhanmu tidak sekali-kali berlaku zalim kepada hamba-hambaNya.”
(Fussilat: 46)

WaLlahu ‘alam. (dipetik daripada sahabatku, Akh Hanif Hj Ibrahim)

Friday, August 22, 2008

Nama Cahaya Mata Kami..


BismiLlaahi WalHamduliLlaah..

setelah berbincang dan mencari, ALhamdulillah kami sepakat untuk memberikan nama 'Iffah Mardhiyyah kepada anak kami..yang bermaksud kesucian diri yang diredhai.Asalnya nak bagi nama 'Iffah Mar'iyyah hari tu, tapi nanti susah sebab tak ada huruf 'ain kat tengah tu.jadi,nanti ejaannya jadi Mariyyah,orang akan salah sebut..yang 'iffah pun huruf 'ain jugak,tapi takpelah sebab kat bhgn depan nama..oklah,syukran pada support kalian semua.

Wassalam.

Monday, August 18, 2008

Erti 'Ibu'...



BismiLaahi WalHamduliLlaah..

Alhamdulillah, segala puji bagiNya yang menciptakan makhluk2Nya dengan ciptaan yang menakjubkan..dan manusia diiktiraf sebagai sebaik-baik ciptaanNya.Semalam, tepat jam 2.52 petang (17ogos2008)bersamaan 15Sya'ban, telah lahir ke dunia ini seorang bakal mujahidah,InsyaAllah.Namun,disebalik kegembiraan menyambut kelahiran seorang anak, aku terkesima melihat peritnya seorang ibu melahirkan anaknya..pedih.penat.perit.mungkin aku sendiri tak mampu untuk melalui keperitan itu..Ditambah pula masa pantang selama 2 bulan yang memerlukan penuh kesabaran..

Doakan zaujati ,nurul mutmainnah binti yusof agar selamat segalanya.Doakan kami jua agar berjaya dalam medan keibuabahan.

Gambarnye boleh lihat di albumnyer...
Wassalam.

Thursday, August 7, 2008

Gantungkan Harapan Penuh Hanya KepadaNya

BismiLlaahi WalhamduliLlaah...

Sebagai seorang hamba, harapan penuh hanya wajib kita letakkan kepada Penguasa segala gerak-geri makhluk, Allah Rabbul-Jalil.. jangan letak penuh pergantungan kepada hakim,pendakwaraya mahupun rakyat..kerana mereka ini makhluk..boleh mengharapkan mereka,tapi bukan sepenuh pengharapan.apa sekalipun yang berlaku sekarang, ingat bahawa aqidah kita mengajar tentang Qada dan Qadar,tentang sifat Allah yang Maha Adil dan lain-lain lagi yang kita belajar..

jaga Aqidah kita dalam situasi sekarang,dengan banyak berdoa kepadaNya.Bimbang kita hanya melihat pada makhluk tanpa sebarang pergantungan kepadaNya..Sama2 doa dan solat hajat untuk kesejahteraan Anwar khususnya dan kestabilan politik Malaysia amnya.

waLlaahu'alam.

aku yakin janjiNya..

BismiLlaahi WalHamduliLlaah..

Hari ni gempar berita Anwar akan dibicarakan di mahkamah dan akan menyebabkan beliau tak dapat mengikuti kempen PRKecil permatang pauh yang akan diadakan 26 ogos ini..jika sabit kesalahan,beliau akan dipenjarakan seberat 20tahun penjara (sumber:malaysiakini.com)..aku terkesima.apa semua ini?ke mana Aqidah mereka yang mencipta fitnah ini?mana neraka dalam otak mereka?tak takutkah mereka?..

namun,aku yakin pada janjiNya dalam quran (lupa ayat mana)
- kalau seluruh manusia cuba memudharatkan hambaNya, takkan mampu tanpa izinNya..kalau seluruh manusia cuba menyelamatkanNya, takkan mampu jua tanpa izinNya..Dia Maha Mengetahui dan Maha menguasai segala apa yang bakal berlaku..Allah Maha Adil..

WaLlaahu'alam.

Monday, July 21, 2008

Teori Minda Manusia..

BismiLlaahi WalHamdulillaah..

Dalam kehidupan sebagai seorang manusia, pastinya tidak mampu lari dari masalah harian. Dalam teori psikologi menyebut, kemampuan dan kehebatan manusia adalah hasil daripada label-label yang ditanam oleh orang yang berada di sekeliling kita. Berkaitan dengan perkara ini juga, ada pepatah Arab menyebut, manusia adalah anak kepada suasana.

Saya sangat bersetuju dengan teori yang disebutkan ini, kerana itulah di mana-mana kampus kita akan melihat pelbagai jenis pelajar yang boleh kita kategorikan mengikut latar belakang mereka. Kumpulan yang mempunyai perangai dan perwatakan yang sama selalunya datang daripada background yang sama.

Maka, pada penulisan saya kali ini, saya ingin berkongsi dan menghuraikan tentang satu teori kaunseling yang saya terbaca daripada internet, yang di terbitkan oleh sebuah persatuan guru-guru, seperti berikut:
A- Orang mentertawakan saya (peristiwa)
B- Saya ditertawakan kerana tiada skill komunikasi dan bodoh, orang lain lebih hebat (kepercayaan)
C- Menjadi murung, tidak suka bergaul dgn rakan-rakan dan tidak mahu mencuba pada masa akan datang (akibat kpd emosi dan tingkahlaku)

Namun, di peringkat B, kita sebenarnya mampu untuk membuat transformasi sistem kepercayaan tersebut kepada suatu hasil yang positif.
D- Terima kekurangan yang ada dalam diri buat sementara waktu , cungkil kelebihan diri & terus berusaha untuk merubah kekurangan tersebut (Merasionalkan kepercayaan yg tidak rasional)
E- Boleh bersabar, bercakap dgn sopan, boleh bergaul dan terus mencuba (Kesan)

Namun, kebanyakan manusia suka menerima dengan sepenuh hati belief system yang terbentuk hasil daripada sesuatu peristiwa. Inilah yang membawa kepada pemikiran yang sentiasa negatif terhadap diri sendiri. Kita sudah mendengar banyak kisah kejayaan manusia yang sebenarnya sama sahaja dengan kita. Cuma bezanya pada peringkat B, samada membawa diri kepada C ataupun D.
Di manakah benarnya teori yang saya kemukakan ini? Saya ada hujahnya, insya Allah akan saya kemukakan suatu ketika nanti..

WaLlaahu’alam..

Mana Rakyat Dalam Hati Kalian???..

BismiLlaahi WalHamduliLlah..

Saya terbaca di dada akhbar Berita Harian (muka hadapan, 20/07/2008) yang menyebut dengan bangganya, lebih kurang bunyinya“ Exco Terengganu Dapat Kereta Baru”. Dalam tulisan tersebut menyebut, semua kereta Perdana V6 Exclusive yang digunakan oleh Exco Kerajaan Negeri selama ini telah ditukar dengan kereta Mercedes E200 yang baru, dengan harga RM 245,000 sebuah, sebanyak 14 buah kesemuanya. Saya sangat terkejut dan terkilan dengan berita ini, sedangkan harga minyak naik dan rakyat disuruh dan dinasihat untuk berjimat cermat, sedangkan pemimpin-pemimpin ini bermewah-mewah dengan duit rakyat.

Apa sebenarnya yang kalian ingin tunjukkan kepada rakyat Terengganu? Yang kos sara hidupnya semakin meningkat saban hari. Saya yang tinggal di Dungun merasakan seolah-olah tinggal di KL. Goreng pisang RM1 dapat 5 bijik je. Mee sup kat pasar yang takde isi sangat pun berharga RM 3. Nasi dagang yang secubit pun RM2. Tak kira lagi barang-barang lain. Kat kuantan, saya beli goreng pisang RM1 dapat 10 bijik. Mee goreng basah RM1.50 sebungkus, tapi macam 2 bungkus, banyak. Entah apa jadi pada negeriku Terengganu, negeri kaya tapi rakyat di tangga ke-2 termiskin selepas Sabah (berdasarkan kemiskinan tegar yang pernah dibentangkan oleh PM pada tahun lepas) .

Takpelah, tiada apa sangat yang saya ingin ungkapkan, sekadar luahan hati seorang rakyat Terengganu. Saya masih teringat ketika rancangan ‘Hujah’ yang lalu, Dr Syed Azman menyebut bahawa beliau sebagai Adun Batu Buruk sehingga sekarang masih belum menerima apa-apa peruntukan daripada kerajaan Negeri untuk membangunkan tempat yang beliau wakili. Inilah kesannya apabila politik dikotorkan oleh poliTikus-poliTikus yang hati mereka hanya ada wang, bukannya rakyat. Kotor dan mengotorkan manusia sekeliling.

WaLlaahu’alam..

Friday, July 18, 2008

hati sudah tidak bercermin..

BismilLaahi WalHamduliLaah..

Dengan izin Allah, saya buat kali yang kedua dapat mengikuti rancangan ‘Hujah’ yang ditayangkan di ch9 pada 14/07/2008 lalu. Perbahasan berkisar tentang politik kotor di negara Malaysia, antara Dr Syed Azman (Adun Batu Burok) dengan Yb Razali (Ahli Parlimen Muar). Kedua-dua panel memberikan perbahasan yang kemas dan profesional, namun saya tetap tidak berpuas hati dengan hujah ‘pemimpin berjiwa atasan’ yang sering bercakap seakan-akan tidak merasai apa yang dirasakan oleh kebanyakan rakyat Malaysia yang sentiasa mengikuti perkembangan kerajaan BN dan kerajaan Pakatan Rakyat. Saya tidak berniat untuk mengulas panjang tentang perbahasan tersebut kerana hujah Ahli Parlimen Muar kebanyakannya hanya menyakitkan hati saya dan mereka yang mengerti.

Saya tidak berminat untuk mengulas tentang rancangan tersebut sebenarnya..Namun, saya hanya ingin berkongsi tentang apa yang disebut sebagai hati yang kotor. Dalamsatu siri ceramah tasawuf, ada ustaz menyebut bahawa hati mereka yang kotor ini tidak akan mampu untuk memandang sesuatu perkara yang hak sebagai hak dan batil sebagai batil. Hati mereka sudah menjdai seperti sekeping cermin yang kelabu, ada tompok-tompok kotor yang banyak. Maka, apabila datang perkara yang hak,cermin ini tidak akan sesekali memantulkan imej yang hak, tetapi imejnya rosak dan tidak dapat ditafsir. Sebaliknya, apabila dipantulkan imej yang batil,maka sudah pasti tidak akan nampak kebatilannya. (macam orang tengok wajah sendiri laa..muka cantik nampak hodoh kalau cermin kotor..muka berjerawat takkan nampak jerawatnya kalau cermin kotor..)

Kesimpulannya, selagi mana hati pemimpin (samada kerajaan mahupun pembangkang) ditutup dengan noda-noda hitam, maka selagi itulah apa yang hak akan menjadi batil dan terserlah kedunguan dan kejahilan mereka di pandangan orang-orang yang bersih hatinya,insyaAllah.

Wallahu’alam.

Dato’ Seri Anwar Ibrahim vs Dato’ Shabery Chik ( 4 – 0 )

BismilLaahi Wal HamdulilLaah…

Tengah-tengah tengok rancangan debat ni, tiba-tiba terasa nak menulis dan mengulas sedikit sebanyak. Tapi, keseluruhannya, Anwar menjaringkan 4 gol berbalas 0. Saya sendiri tak mampu dan tak faham sangat berkenaan fakta ekonomi dan krisis-krisis berkenaan IPP yang dikemukakan oleh DSAI, sebab saya jahil sikit bab ekonomi ni. Ingatkan Dato’ Shabery Chik memahaminya, rupa-rupanya dia pun tak tahu sangat,lalu banyaklah hujahnya yang menunjukkan kejahilannya juga dalam ekonomi.

Langkah awal yang dicadangkan oleh DSAI adalah untuk menurunkan sebanyak 50 sen disanggah oleh Dato’ Shabery Chik kerana semasa PRU-12 yang lalu, DSAI menjanjikan untuk menurunkan harga minyak yang pada ketika itu berharga RM1.92. Maka, 50 sen yang dicadangkan oleh beliau adalah bertentangan dengan apa yang dijanjikan sebelum pilihanraya. Namun, apa yang DSAI jawab amat memuaskan hati dan mudah difahami. Dalam keadaan ekonomi yang semakin parah dan inflasi yang makin melonjak akibat kenaikan mendadak harga minyak oleh kerajaan BN, maka langkah awal yang dikemukakan oleh DSAI adalah berdasarkan keadaan semasa sekarang, berbeza dengan keadaan sebelum PRU-12. Ia hanyalah langkah awal, akan menyusul langkah seterusnya. Tapi, Dato’ Shabery macam tak faham juga,hinggakan diulang lagi hujah tersebut di segmen akhir debat.

DSAI menyebutkan bahawa, inflasi sekarang sudah naik kepada 8%, berbanding kenaikan pada tahun 2006 iaitu 4.3% yang ketika itu kenaikan harga minyak adalah sebanyak 30 sen. Lalu Dato’ Shabery cuba membandingkan inflasi Malaysia dengan inflasi di Venezuala, Iran, Qatar dan lain-lain lagi yang tinggi walupun harga minyak mereka rendah. Mudah sahaja hujah balas oleh DSAI; Malaysia, inflasi tinggi, harga minyak tinggi berbeza dengan negara-negara tersebut. Jangan bandingkan Malaysia dengan negara-negara yang berbeza dengan level Malaysia!

Dato’ Shabery mengemukakan kenyataan bahawa apabila harga minyak dikurangkan, maka akan ramai golongan kaya, syarikat-syarikat minyak luar dan syarikat-syarikat besar yang lain akan mendapat keuntungan besar, sedangkan rakyat tidak mendapat faedah yang besar. Lalu, kerajaan memutuskan untuk mengalihkan subsidi kepada perkara-perkara lain seperti makanan, pengurangan cukai dan lain-lain lagi. Beliau turut menyatakan bahawa kerajaan tidak mahu melahirkan rakyat yang terus-menerus bergantung kepada subsidi untuk hidup dan istilah subsidi dipandang amat jelik.

Lalu saya terfikir, minyak ini rezeki dan nikmat untuk siapa sebenarnya? Bukankah ia untuk rakyat Malaysia? Apakah jika diberikan subsidi, maka saya sebagai rakyat Malaysia dianggap tidak berdikari? Maka, untuk siapakah nikmat minyak tersebut perlu diagihkan sebenarnya? Jika benar duit minyak digunakan untuk pembangunan, pendidikan, sistem pengangkutan, kebajikan felda, kampung dan lain-lain lagi, mengapa rakyat terus-menerus terhimpit? Apa jenis pembangunan yang ingin dibawa sebenarnya? Ataupun ia hanyalah untuk menyelamatkan kerajaan dan kroni-kroninya? Kenapa urusan wang keuntungan minyak diletakkan di bawah PM dan tidak dibentangkan kepada rakyat? ……

Pada segmen kedua debat, Dato’ Shabery Chik lebih menyerang DSAI secara individu dengan membangkitkan demonstrasi Baling 1974, kepimpinan beliau semasa menjadi Menteri Kewangan dan juga TPM suatu ketika dahulu. Dalam bab ini, saya ragu-ragu dengan apa yang dinyatakan oleh beliau, kerana banyak fakta-fakta yang dikemukakan oleh beliau merupakan tidak jelas dan ada fakta-fakta yang salah hinggakan fakta-fakta tersebut terpaksa dicanggah dan diperbetulkan oleh DSAI kerana dia yang berada dalam kerajaan suatu ketika dahulu, maka dia lebih tahu apa yang sebenarnya berlaku. DSAI lebih banyak mengemukakan fakta-fakta ekonomi yang sangat jelas dan menyakinkan yang menunjukkan betapa Menteri Penerangan sebenarnya tidak layak berdebat berkenaan dengan ekonomi dengan DSAI yang lebih meluas pengetahuannya.

Akhir kata, rancangan debat ini berjaya membuka minda rakyat bahawa pendirian DSAI jelas dan pendirian Dato’ Shabery Chik hanyalah sekadar ingin menyerang DSAI secara peribadi, bukannya hendak memperjelaskan sangat tentang hujah-hujah kuat yang dikemukakan oleh DSAI.

WalLahu’alam

Sunday, July 13, 2008

Akhirnya...

BismilLaahi WalHamdulillaah...

AlhamdulilLah, dengan izin dan limpah dari -Nya, saya diterima secara rasmi untuk berada dalam kelompok pelajar perubatan di UIAM, walaupun saya terpaksa menunggu dengan penuh debar selepas interview time short-sem hari tue dan manalah tahu, tiba-tiba bila sampai time registration di UIAM saya tak diterima akibat daripada result CFS yang below 3.5...Namun, dengan berbekalkan cgpa yang rendah di CFSIIUM, saya tetap menaruh penuh tawakkal dan pengharapan kepada satu-satunya Zat yang mengawal seluruh kehidupan saya, Allah s.w.t. Samada Dia memutuskan untuk saya berada di mana-mana bidang, itu adalah di bawah kekuasaan dan keluasan ilmuNya yang tiada tandingan...Zahirnya, kita yang berusaha..Hakikatnya, segala keizinan di bawah takluk Ilahi..

WalLahu'alam.

Saturday, June 21, 2008

Wajarkah Harga Petrol Dinaikkan? Ya, Sangat Wajar..

Bismillaahi WalHamdulillah..
Ketika seluruh rakyat mengatakan tidak wajar harga petrol dinaikkan oleh kerajaan, saya cuba berfikir dari sudut yang lain. Saya dengan yakin menyatakan bahawa sangat wajar kerajaan menaikkan harga petrol pada 5 Jun yang lalu. Pastinya anda tidak setuju dengan statement saya ini kan. Saya sebenarnya terfikir untuk menulis tentang perkara ini setelah mendapat satu ‘jawapan’ yang amat memuaskan hati saya daripada seorang menteri yang muncul di kaca tv9 ketika rancangan ‘Hujah’, berdebat dengan Sdr. Mahfuz Omar.

Ketika rancangan tersebut, menteri tersebut menyatakan bahawa “ramai peniaga menaikkan harga sewenang-wenangnya walaupun harga barang naik sedikit sahaja. Sebagai contoh, harga roti canai dinaikkan sebanyak 20 sen sedangkan harga tepung hanya naik 20 sen. Ini adalah masalah penjual yang tidak berintegriti sedangkan di Kedah bau-baru ini ada gerai yang boleh menjual nasi dan lauk pada harga Rm2 sahaja”. Sebaik sahaja mendengar statement menteri ini, barulah terjawab persoalan yang bemain-main di akal fikiran saya selama ini,”mereka ni tak pernah rasa ke hidup sebagai seorang rakyat bawahan? macam tak waras je keputusan-keputusan menteri2 ni”. Rupa-rupanya, mereka tidak tahu apakah realiti sebenar kehidupan seorang rakyat biasa, hinggakan dia sanggup mengatakan sedemikian, seolah-olah dia tidak tahu apa-apa pun tentang kos sara hidup sebuah family di Malaysia.
Mari kita fikirkan; Apakah penjual roti canai hanya membeli tepung untuk menyiapkan roti canai tersebut? Bukankah dia perlu bayar sewa kedai, lesen perniagaan, gas, minyak masak , minyak kenderaan,bayar rumah, makanan untuk family, cukai yang pelbagai jenis, pendidikan anak-anak, saman JPJ dan lain-lain lagi. Bukankah semua itu sudah naik harganya dengan mendadak? Apatah lagi selepas kenaikan harga minyak. Sdr. Mahfuz ketika berdebat berkali-kali meminta menteri tersebut memahami erti ‘kenaikan berantai’ ekoran kenaikan harga minyak namun seakan tidak faham rupanya menteri ini.Pesan Imam al-Ghazali, elakkanlah berdebat dengan orang jahil kerana mereka tetap jahil dari kebenaran.
Saya akhirnya lega setelah persoalan yang bermain di minda saya selama ini terjawab. Maka, saya tegaskan di sini, memang wajar kerajaan menaikkan harga minyak kerana mereka sebenarnya jahil tentang realiti kehidupan masyarakat, tetapi harga petrol tidak wajar dinaikkan sebenarnya. Namun begitu, segalanya wajar bagi orang yang tidak tahu untuk melakukan dosa kerana kejahilan mereka. Tetapi tidak wajar bagi mereka yang melakukan dosa sedangkan mereka tahu akan kesilapan tersebut. Akhir kata, “maafkanlah” mereka kerana mereka tak tahu sebenarnya. Wallahu’alam

Orang Yang Gagal Adalah Orang Yang Tak Bangkit Dari Kegagalan.


Bismillaahi Walhamdulillaah..

…“Imran, nta lah bentang untuk group ni deh, nta ok sikit bab-bab bercakap kat depan ni. Ana dok reti lah”…
…“Imran, mu tolong cakap ah ngan ustaz nih, aku dok reti ngat nok cakap ngan ustaz nih”…

Banyak lagi pengalaman lain yang memaksa saya untuk berada di hadapan umum bagi membentangkan idea-idea dari kumpulan mahupun untuk ucapan awam. Ramai orang yang menganggap bahawa saya merupakan seorang yang fasih dan berkemampuan untuk public speaking dan public relation. Am I born to be a speaker? Hakikatnya, ramai yang tidak mengetahui siapa saya sebenarnya, apa masalah yang saya telah hadapi dan bagaimana saya bangkit dari kelemahan saya. Secara ringkasnya, saya menghadapi masalah komunikasi yang serius sejak berada di tingkatan 3 di SMKA Sheikh Abdul Malek. Saya tidak pasti apakah penyakit yang sebenar, namun saya klasifikasikan ia sebagai Psychological Problem on Communication. Saya tidak fasih berbicara, sering tersangkut percakapan saya, seringkali jua saya berhenti berucap ketika majlis-majlis rasmi kerana sudah tersangkut. Ketika itu, saya memegang amanah sebagai Ketua Pelajar di SHAMS. Maklumlah, sebagai seorang ketua, pastinya saya yang akan menjadi wakil pelajar dalam apa jua majlis rasmi sekolah.
Begitu juga hal nya di Darul Quran. Saya pernah berhenti berucap kerana sudah tersangkut, seakan-akan ada empangan di kerongkongan yang menghalang perkataan yang ingin saya tuturkan. Banyak percubaan-percubaan yang telah saya lakukan untuk mengatasi masalah ini, namun peningkatan yang berlaku amat tidak memuaskan diri saya. Namun, ketika di Pusat Asasi UIAM, setiap mata memandang diri saya sebagai seorang yang mampu menyampaikan ucapan dan bercakap dengan baik.Why? Adakah saya telah sembuh sepenuhnya? Apa yang telah berlaku? Bagaimana saya bangkit? Nanti saya akan huraikan sedikit sebanyak kisah hidup saya ini untuk sahabat-sahabat jadikan pedoman dan motivasi untuk terus berusaha hingga berjaya. Kita kena belajar daripada pengalaman orang lain untuk mencari nilai tambah pada diri kita.
Prinsip yang perlu anda tanam untuk memahami kisah saya ini adalah;” Nikmat Allah selalunya hanya akan disyukuri dan dicari apabila nikmat tersebut hilang atau tiada dalam hidup kita”. Sebagai contoh mudah, orang yang kurang berduit akan sangat-sangat bersyukur apabila mendapat sedikit wang dan akan cuba bersungguh-sungguh untuk mencarinya. Orang yang datang daripada family yang kaya selalunya bersikap sebaliknya. Sebab itu ramai usahawan berjaya lahir daripada keturunan yang susah. Begitu jua perbezaan antara orang yang sibuk (yakni tiada masa terluang) dengan orang yang kurang sibuk. Pastinya nilai yang mereka berikan kepada masa yang ada akan berbeza. Setuju dengan saya? Terpulang. Tapi, ingin saya tegaskan di sini, saya menggunakan perkataan ‘selalunya’, bukan semua. Kepada yang berjaya menggunakan nikmat Allah sebaiknya, saya ucapkan tahniah. Wallaahu’alam

Saturday, May 3, 2008

Quran Is The Book Of Science?

BismilLaahi WalhamdulilLaah...

Dalam satu kelas UNGS ketika short sem di Pusat Asasi UIAM, pensyarah mengeluarkan satu kenyataan; “Quran is not a bookof science but it is a book of sign”. Maka saya terus mengaitkan kenyataan ini dengan apa yang telah saya pelajari selama ini. Alam ciptaan Allah bukan semata-mata untuk menyenangkan kehidupan kiat tetapi membawa maksud dan tujuan yang lebih besar dari itu; untuk kita renung dan fikir tentang kehebatan Sang Pencipta. Di sini saya bawakan 2 ayat Quran yang mengajak kita untuk terus berfikir tentang alam ini:

164. Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang berlayar di laut membawa apa yang berguna bagi manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu dia hidupkan bumi sesudah mati (kering)-nya dan dia sebarkan di bumi itu segala jenis hewan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan. ( Al-Baqarah)

190. Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal. (Ali-Imran)

Maka, dalam blog saya ini, saya ingin membawa pembaca-pembaca sekalian untuk memanfaatkan akal yang Allah pinjamkan untuk kita bagi memikirkan tentang kehebatan Allah melalui penciptaan alam semesta. Jika anda berada dalam apa bidang sekalipun, pastinya ia mampu dikaitkan dengan kebesaran Allah. Sebagai contoh, jika anda berada dalam bidang fizik, pastinya banyak fenomena-fenomena yang mengagumkan anda seperti fenomena frekuensi yang meruntuhkan jambatan suatu ketika dahulu fenomena Tsunami yang menggegarkan dunia. Hanya mereka yang berfikir mampu berjaya di dunia dan akhirat. Wallahu’alam.

Apakah Kita Sama Dengan Pokok?

Bismillaahi Walhamdulillaah.

Dalam satu siri ceramah yang pernah saya ikuti, ada satu nasihat yang begitu baik untuk dijadikan pengajaran dan pedoman dalam kehidupan kita. Kita seperti pokok?! Begitulah persoalan yang cuba dibawa oleh penceramah agar kami semua berfikir. Pokok apabila ditanam di tempat yang ditutupi simen, lama-kelamaan simen tersebut akan merekah. Pokok yang tumbuh di longkang, lama-kelamaan akan memecahkan longkang tersebut. Pokok yang tumbuh menjalar di atas bumbung, lama-kelamaan akarnya akan menembusi dinding rumah dan masuk ke dalam rumah. Pokok di hutan bertarung untuk tumbuh tinggi ke langit semata-mata untuk mendapatkan bekalan gas yang mencukupi. Mereka berjuang untuk kehidupan. Perjuangan mereka semata-mata untuk memastikan mereka mampu hidup lama. Perjuangan mereka akan merosakkan binaan-binaan yang ada di sekeliling mereka. Inilah perjuangan sebatang pokok. Kerana ia telah ditaqdirkan sedemikian rupa oleh Allah.

Manusia pula bagaimana? Adakah anda seperti pokok? Apakah kita berjuang semata-mata untuk memastikan kita mampu hidup lama atas muka bumi ini? Ataupun untuk memastikan kita mampu mendapatkan seberapa banyak bekalan bersifat jasadiyyah sepertimana pokok? Jawapan berada di tangan anda. Tepuk dada, tanya hati. Namun, bagi saya, hidup ini adalah untuk mati. Perjuangan sebenar dalam hidup ini tidak lain hanyalah untuk mati. Kerana, kehidupan abadi hanya bermula selepas kematian sedangkan hidup di dunia ini hanyalah medan persinggahan. Maka, orang yang berjuang untuk kehidupan selepas mati adalah orang yang berjaya, bukan seperti pokok yang hanya berjuang untuk kehidupan di bumi sahaja. Sepertimana yang telah diumpamakan oleh Hujjatul Islam, Imam Al-Ghazali bahawa kita seperti pengembara dalam kapal yang membawa kita ke tempat persinggahan (dunia) dan kapal ini akan bergerak lagi menuju tempat yang kekal abadi. Ketika itu, orang yang sedang leka berjuang untuk dunia mereka akan terkapai-kapai. Maka beruntunglah mereka-mereka yang sentiasa sedar bahawa dunia tidak lain hanyalah tempat persinggahan untuk kita mengumpul bekal menuju negeri akhirat yang kekela abadi. Akhir kata, peganglah prinsip ini dalam kehidupan seharian anda, “ hidupku untuk matiku”. Wallahu’alam.