Tuesday, February 3, 2009

Sayangilah Ibu Bapa Kita

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah

We learn more about anything through our own experience on it. itu apa yang boleh aku ungkapkan. Kita tak dapat jangka perangai anak2 kecil, mereka bukan boleh faham arahan kita kan. Apatah lagi bayi. Hakikatnya mereka belajar daripada pemerhatian tapi belum memahami perkataan.

Kadang2 kalau aku try guna nada tinggi kat Iffah (eksperimen) , dia senyum malah ketawa. Dia belum memahami banyak perkara.

Waktu tidurnya berubah2. Time end block exam hari tu, dia tidur lingkungan jam 4 am - 5am. So, terpaksa bergilir dengan nurul. Nak study pun tak dapat sangat sebab kena layan dia nak bersembang dan main2.

Minggu lepas pulak asyik tidur kul 2am - 3 am. memang letih. Biasalah, stress adaptation process,lame2 biasa lah kot. Kadang2 tidur awal, bangun awal pulak, macam semalam. tidur awal, then bangun pulak jam 3am, tak tidur hinggalah 5.30am. Tak layan? Marahlah dia kan. Kena layan dan bersembang. Ikut hati nak tidur, ngantuk. Tapi tanggungjawab kena settle.

Macam2 lagilah karenah iffah ni. banyak kalau nak cerita. Ni baru sikit daripada asam garam yang telah mak ayah kita lalui kan. So, hormatilah mereka, bantulah mereka, gembirakan hati mereka.

WaLllahu'alam

4 comments:

Akmal said...

comelnya iffah. mencabar betul untuk imran ngan kak nurul. :)

Anonymous said...

tengok gmbar iffah, tak sabar nak ada baby jugak.. tapi bile fikir nak jage anak yg kecil dalam tempoh 1 bulan -12 bulan memang tercabar.. tkut tak balance pelajaran dgn family, melukakan hati mak ayah yg dah benarkan utk berkahwin.. so, i need to finish my study first.. kami tak setabah imran n nurul kot..

abu 'iffah said...

ketabahan boleh dibina..kami pun bukannya tabah sangat, tapi bila under pressure, kena adapt..that's normal right..tapi kalau takde reason or situation yang perlukan kita nikah awal, jgn dicari..go on study first.

Anonymous said...

erm.. memg dh kawen dh pun dan diakui tabah boleh dibina.. tapi utk dibina tu perlukan satu kekuatan.. dan utk kekuatan tu perlu ada kesbaran..tak pe2..nnti habis study utk rncg ade ank.. smoga imran dan nurul jadi ibu bapa yg terbaik..