Thursday, February 5, 2009

Be a Positive Person! Be Calm..

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah

Just now, we (12batch of medical students) faced some problems in our class that had created some uncomfortable environment and condition due to our own mistakes actually. For me, there are some lessons that we need to consider.

1. Sebenarnya kita masih diselubungi ataupun dikuasai oleh sikap buruk orang Melayu (bukan menghina, tetapi sikap ni common dalam bangsaku). Apabila ada student yang nak try duduk kat depan sekali, akan ada suara2 mengusik yang melemahkan semangat dan kadang2 menyebabkan kita malu untuk berubah. That is also same when some of us try to practice english in their conversation. pasti akan ada rakan2 yang memberi respon seolah2 untuk melemahkan semangat rakan sendiri. So, try to change this, including me myself. Sebab tu tadi ramai yang tak follow instruction to seat in front.

2. Memang tak dinafikan bahawa kita sering menunjukkan sikap yang berbeza apabila berdepan dengan individu2 yang berbeza sikapnya. It is common. As a student, we always behave differently for different type of lectures; if the lecturer is strict to the time, we will come to the class on time. If the lecturer always joking to make the class not so boring, we tend to take it as a chance to not be serious. Akhirnya, kita terperangkap dengan sikap kita sendiri. So, behave exactly as a student should behave in the class.

3. Positive person always looking at the advantages in disadvantages; chance in the hardship; hikmah in any trials. Pastinya ada terselit hikmah yang besar nilainya jika kita renung dengan hati yang tulus dan terbuka. Don't be too judgemental. Accept it first, think within the positive side instead of negative one. Mungkin perkara yang kita hadapi tadi sekadar amaran dari Allah menerusi manusia untuk menyedarkan kita bahawa kita belum berakhlak dengan akhlak islamiyyah ketika belajar. Positive person will thank to Allah for giving this reminder. Mungkin ada yang kata, 'aahhh, aku dah jaga adab, orang lain yang tak jaga'. Then, kita kena ingat, dalam bab seperti ni, kita bertanggungjawab atas kesalahan orang lain selagi mana kita tidak bertindak untuk mencegahnya. Al-Amru bil ma'aruf wan nahyu 'anil munkar.

4. Lastly, keep on praying, hope that the situation be return to the normal as before. Hope that everything will be right. Hope that our knowledge will be blessed.

P/S: I write this just as a reminder; especially to me myself and thus, i want to share with my fellow friends
.

WaLlaahu'alam.

2 comments:

مرضيا تي محمد جا ميلي ~ said...

Salam.
actually the trend of fooling those who loves to sit the front seat isnt only happening among Malays, but among teenagers wholly..

abu 'iffah said...

yup,you are right.maybe i'm still lack of info about other situations. syukran