Wednesday, July 15, 2009

Berakhirnya hidup Natrah

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah

Anda kenal Natrah? Atau nama sebenarnya Bertha Hertogh, berketurunan belanda.

Beliau baru sahaja meninggal dunia minggu lepas, pada 9 Julai 2009 pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda.

Apa pentingnya beliau kepada kita rakyat Malaysia beragama Islam?

Sejak kecil aku sering mendengar ceramah2 yang menyebut tentang peristiwa Natrah; yang berkaitan dengan rusuhan Natrah yang berlaku di Singapura pada tahun 1950.

Apa kaitannya dengan kita semua?

Peristiwa Natrah 1950 adalah satu peristiwa yang menunjukkan kekuatan dan keberanian umat Islam mempertahankan Aqidah yang suci.

___________________________________________

Bertha menjadi isu di Singapura pada 1950, akibat perebutan terhadapnya antara ibu angkatnya Che Aminah dengan keluarga asal beliau yang berketurunan Belanda.

Bertha ketika itu berumur 13 tahun dan telah memeluk Islam dan bernikah gantung dengan seorang guru berusia 22 tahun bernama Mansor Adabi.

Namun undang-undang British / Belanda tidak membenarkan wanita di bawah umur 18 tahun daripada berkahwin.

Natrah akhirnya diperintahkan supaya dipulangkan kepada ibu bapa kandung di Belanda.
Keputusan mahkamah itu menimbulkan kamarahan masyarakat Islam di Singapura, sehingga berlaku rusuhan yang dikenali sebagai Rusuhan Natrah.

Dilaporkan seramai 18 orang terbunuh dan kira-kira 200 orang cedera dalam tragedi itu ketika mereka bertempur dengan tentera dan polis British, sehingga Singapura diletakkan di bawah perintah berkurung selama dua hari dua malam.

Dr Fauziah (duta Malaysia di Belanda) berkata Natrah akhirnya pulang ke Belanda, namun hati dan perasaannya masih melekat di Malaya, ketika itu.

Natrah yang menggunakan nama Bertha pernah kembali ke rantau ini pada 1999 untuk penggambaran filem dokumentari mengenai dirinya oleh sebuah syarikat televisyen Belanda.

"Menurut Bertha, beliau hanya merasa bahagia ketika zaman kanak-kanaknya," kata Dr Fauziah melalui emelnya kepada Bernama.

__________________________________________

Begitu hebat jiwa umat Islam ketika itu hingga bangkit menentang usaha memurtadkan seorang Muslim. Jiwa mereka merdeka walaupun tanah air sedang dijajah.

Kita bagaimana?

WaLlaahua'lam.

No comments: