Friday, January 15, 2010

Giant? Carrefour?.. Murah Sangat Ke?..

Terkenal dengan moto "malaysia's leading lowest price"


Terkenal dengan jaminan harga terendah

BismiLlaahi Wal HamduliLlaah..

Post kali ini sekadar ingin berkongsi supaya kita tidak menghabiskan wang hanya kerana kita tertipu dengan moto2 pasaraya2 besar ini. Mengapa? Kerana pasaraya2 ini bukan menawarkan harga terendah pun, malah lebih mahal ada laaaa.

Suatu ketika dulu, aku selalu jugak singgah kat giant time on the way balik rumah mak. Namun, oleh kerana aku sering membeli barang di tunas manja (dekat je dengan rumah), maka aku sedikit sebanyak dapat ingat harga barang di situ. Jadi, pernah beberapa kali aku beli barang di giant, aku merasakan harganya lebih mahal daripada harga yang ditawarkan di tunas manja.

Lalu, suatu hari, aku cuba buat perbandingan. Memang jauh beza rupanya! kalau setakat 30-40 sen ok jugak, tapi lebih RM1 beza harganya! Maka, sejak hari tu, aku buat keputusan bahawa, jangan sesekali beli barang di giant.

Sama jugak lah ceritanya dengan carrefour. Minggu lepas baru pergi, nak cari barang yang tiada dijual di tunas manja. Jadi, alang2, ingat nak beli jugak lah barang2 lain. Tapi rasa tak yakin dengan harganya.

Sebagai contoh, mandian baby Pureen, harganya lebih RM13.50. Ingat nak beli, tapi rasa macam mahal. Then, balik singgah kat tunas manja, memang betul pun. Harga di tunas manja RM11.99 sahaja. Drypers dijual dengan harga RM37.90 berbanding RM 43.90 di carrefour. Banyak lagilah barang2 lain. Sabun basuh baju pun macam tu. Giant pun macam tu jugak harganya.

So, kalau nak beli barang, tak payah lah gi membeli belah kat pasaraya2 besar yang buat tawaran mengarut nih. Memang berlambak promosi 2 pasaraya ni sampai kat pagar rumah, namun tunas manja adalah pilihan terbaik!

Satu lagi tempat yang murah, pasaraya Nirwana Maju. Lagi murah sesetengah barangnya daripada tunas manja. Tapi disebabkan lokasinya agak jauh daripada IM2, maka jarang jugak aku ke situ. Tapi aku pasti akan ke situ untuk mendapatkan barang2 mentah untuk menyiapkan cupcake coklat seperti telur gred A nya yang sama harga dengan telur gred C di mana2 tempat lain.

Itulah sedikit sebanyak perkongsian berdasarkan survey dan pengalamanku sebagai seorang bapa untuk mengurangkan kos perbelanjaan bulanan kami.

Jadi, buat sahabat2, tak payah lah pergi jauh2 atau nak cari tempat standard2 macam giant @ carrefour, pergi je tunas manja @ nirwana. Atau maybe jugak Terus Maju sdn. bhd. Aku hanya menulis sebagai pengguna, untuk berkongsi dengan sahabat2 pembaca, tiada kaitan antara aku dengan pasaraya2 ini ye.

Wassalam.

2 comments:

IMAN - PKPMICB said...

Salam..

informasi y bagus terutamanya utk sesiapa y tinggal di sekitar kuantan.. =)

honey_neeza said...

stju sgt..sjk sy keje kt sgamat..sy mmg bli brg2 kt nirwana..mmg murh n bbaloi..smpaikn bkl suami sy pun bli brg dpur tuk fmly dia kt nirwana gk..sgt murh n mjimatkn..pnah bandingkn hrge bwg merah seguni kt nirwana ngn giant..mmg jauh beza..bygkn la..kt nirwana bru RM4.50..sdgkn kt giant RM8.99..hmpir 2x ganda..nk kata kualiti..elok je..cuma 2 atau 3biji yg busuk..biasa la 2 kn..