Tuesday, October 20, 2009

Signifikan atau tidak?



BismiLlahui Wal HamduliLlaah..

Aku memandang sekeliling, melihat bagaimana rancaknya manusia berbicara dan bersembang. Entah apa yang disebut, namun yang pasti kalian mempunyai satu nikmatNya yang sangat tinggi nilainya: Nikmat bercakap; tidak bisu dan tidak gagap. Bagaimana agaknya perasaan orang bisu? Bagaimana pula agaknya perasaan orang yang gagap dalam bercakap?

Tahukah kalian bahawa dalam dunia ini ada orang2 yang berdepan dengan masalah gagap dalam bercakap? Apa yang aku tahu, disekeliling kita, dalam 1000 orang pasti ada seorang yang gagap, taburannya sebanyak 0.1%. Apakah jumlah ini signifikan untuk golongan ini diberikan secebis perhatian untuk difahami?

Jika dilihat kepada kadar 0.1%, maka pastinya dalam Malaysia yang berjumlah 27 juta orang penduduknya, akan ada seramai 27,000 penduduknya yang gagap.

Di Amerika Syarikat, terdapat lebih 3 juta penduduknya yang ada masalah ini (sumber: Stutters Foundation of America) . Maka tidak hairanlah disana ada beberapa pertubuhan seperti National Stutters Association, Stutters Foundation of America, National Center for Stuttering dan juga The Association of Young People Who Stutter ; yang memberikan perhatian khusus kepada kelompok ini dan menyediakan pelbagai rawatan serta mempunyai ramai pakar terutamanya speech therapists & juga speech pathologists yang berkhidmat untuk membantu menyelesaikan masalah ini.

Di Malaysia bagaimana? Sehingga sekarang, setakat pencarianku, belum kujumpa satu badan atau pertubuhan yang bergerak dengan aktif untuk membantu kelompok ini. Mengapa? Mungkin kerana kurang tahu? Ataupun kurang rasa? Mungkin juga kerana ia satu masalah yang sangat sukar difahami? Ataupun mungkin tidak perasan bahawa wujudnya mereka yang berdepan dengan masalah ini.

Mungkinkah gagap ini serpihan daripada bidang psychiatrist? Kalau ya, mengapa psychiatrist pun sukar memahami apabila diceritakan tentang masalah ini.

Jadi, bagaimana rawatannya yang sebenar? WaLlaahu’alam. Mungkin homeopati ada ubatnya, seperti yang ditawarkan oleh Prof. Nik Omar di klinik Homeopati beliau. Boleh rujuk ke web beliau, di www.drnikomar.tripod.com. Mungkin juga speech therapist boleh lakukan sesuatu.

Di Amerika Syarikat, pertubuhan2 ini menyediakan sesi2 terapi yang diuruskan oleh speech therapist.


________________________________________________________________________
“ Imagine that from the time you were a child you stuttered with everyone. Not that you wanted to stutter, mind you, you just couldn't help yourself. As a result you often went to great lengths to avoid stuttering and, in so doing, found that people misunderstood you. They onsidered you aloof, withdrawn, a loner, the silent type.

But you ached to be with people, you had much to say, and the thought of the interaction
was marvelous. And so each night before you went to sleep you prayed that his dreadful affliction would be gone. But it was not to be.

The stuttering demeaned you, it humiliated you, it destroyed your self-esteem. And often, when it was at its worst, as if to add insult to injury, people laughed at you, called you stupid, and never took you seriously at all.

In school if you had a question you wouldn't ask it. If you had to respond and couldn't give the correct answer you'd give an incorrect one.

In the cafeteria, you ordered what you could say rather than what you wanted. Anything to avoid the humiliation.

To say that the stuttering affected your life would be the profoundest of understatements. It permeated your life and controlled it in so insidious a fashion as to often cause you to reflect whether any life like this should continue. And so you gave up. You quit looking for an answer. You joined the conspiracy of denial and made the best of it."

- DR. MARTIN F. SCHWARTZ, Stutters No More-

_____________________________________________________________

Dalam hidupku, sudah 3 orang yang aku jumpa, berdepan dengan masalah ini. Bagaimana mereka sekarang ya? Moga2 makin sembuhlah ya.

Akhir kata, buat kalian semua, gunakanlah nikmat ini sebaiknya. Betullah kata orang, kita hanya akan merasai nikmatnya sesuatu nikmat apabila kita kehilangannya. Selagi kita mempunyainya, jarang kita syukuri dan bermuhasabah tentangnya.

WaLlaahu'alam.

2 comments:

maria_adam said...

salam... pasal gagap ni tak tahu sangat tapi saya setuju bila dikatakan kat malaysia masih kurang penglibatan sosial terhadap golongan2 minoriti yang ada sedikit kekurangan fisikal ni.

macam jugak narcolepsy (tidur disorder), hyperaktif, etc yang mana dari luaran nampak sihat je. tapi sebenarnya sedikit sebanyak bleh bagi kesan kat self- esteem terutamanya bila org tak paham keadaan dia.

tgjwb kita sebagai org yang tahu kena pupuk kesedaran & tgjwb others u cuba memahami golongan ini.

saya rasa saya paham perasaan ni sb saya pun ada a kind of sleep disorder... hehe.. always mistaken by others and it cant be help...

sabar jelah... terpaksa mempositifkan diri =)

abu 'iffah said...

yup, memang xramai pun yang tahu kerana apabila kelompok seperti ini menyatakan masalah mereka, seringkali mendapat reaksi spontan, "eh, takde apa2 pun aku tengok,ok je" .sukar untuk dijelaskan.