Friday, September 25, 2009

Salam Aidilfitri


BismiLlaahi Wal HamduliLlaah

Saat ini sudah masuk 7 syawal. Rasanya dah lebih sebulan aku tak update blog ni. Rasa macam takde idea nak tulis apa. Apa-apa hal pun, nak ucapkan selamat menyambut bulan mulia selepas perginya bulan penuh keberkatan dan rahmat, Ramadhan Al-Mubarak.

Pengalaman menjadi imam tarawih bersama sdr. Aminuddin dan sedikit sebanyak menyampaikan tazkirah di surau Taman Sepakat memberikan pelbagai kenangan positif dan negatif yang perlu dijadikan manfaat untukku dan untuk semua.

Masih aku ingat satu tazkirah di malam-malam akhir Ramadhan oleh ust Nawi tentang keadaan para sahabat selepas Ramadhan.

Katanya, para sahabat akan mengambil masa 6 bulan untuk berdoa agar amalan-amalannya sepanjang Ramadhan diterima ALlah. Seterusnya, 6 bulan selepas itu diperuntukkan untuk berdoa agar mereka dapat bertemu Ramadhan akan datang.

Begitulah sikap khauf dan raja' yang ada pada mereka. Mereka bimbang amalan tidak diterima dan pada masa yang sama mengharap penuh kepada ALlah.

WaLlaahu'alam.

1 comment:

AnjeRuby a.k.a Kak Abell said...

selamat hari raya kembali. jemput dtg ke jamuan aidilfitr uia..hehe